Főoldal » elektromos autó » Zátonyra futott a Nikola pere a Tesla ellen

Zátonyra futott a Nikola pere a Tesla ellen

Amikor a Tesla 2017-ben bemutatta a Semi prototípusát, még nem is sejtette a vállalat, mekkora bajba kerül emiatt. 2018 májusában jött aztán a hír, hogy a Nikola 2 milliárd dollárra perelte őket, mert szerintük ellopták a hidrogénkamion dizájnját.

A per azonban úgy néz ki érdemi tárgyalás nélkül lesz lezárva.

Nem működik együtt

Ritka az, amikor egy peres ügyben pont a sértett fél nem működik együtt a bírósággal, és nem mutatja be az ígért bizonyítékokat, terhelő anyagokat. Pedig a nagy kamion perben pont ez történik.

2018-ban azt állította a Nikola, hogy a Tesla kamionjának íves szélvédője, aerodinamikus formája, és középre helyezett ajtaja mind olyan dizájnelemek, amelyeket ők védettek le előbb, a villanyautó gyártó pedig másolja a megoldásaikat.

2020 őszén azután a Tesla dobta vissza a labdát, amikor arról nyújtott be bizonyítékokat a bíróságnak, hogy a szóban forgó Nikola One tervek nem is a hidrogénes cégtől származnak, hanem egy 2010-es pályázati anyagból, amit Adriano Mudri, a Rimac mai vezető formatervezője készített. A The Financial Times utánajárt és megtudta, hogy a terveket Trevor Milton, a Nikola egykori vezetője 2015-ben vásárolta meg.

Az azonban eléggé nyilvánvalónak tűnik így is, hogy a hidrogénkamionos vállalat által kifogásolt stílusjegyek nagyon gyakoriak a futurisztikusibb, áramvonalasabb kamionok tervein, és nincs bennük semmi egyedi. A meglepő inkább az, hogy szabadalmi oltalmat kaptak.

Idén júliusban aztán a bíróság felszólította a feleket, hogy jelöljenek meg egy újabb időpontot, amikor előadják álláspontjaikat, bemutatják az érveket, de egyik fél sem válaszolt. Ez a Tesla esetében még érthető is, nem nekik sürgős az ügy, de a felperesnél megmagyarázhatatlan. A bíró is így gondolja, mert közleménye szerint a Nikola nem működik együtt, és az ügy 2018 óta csak sodródik anélkül, hogy ennek megfelelő magyarázata lenne.

A bíróság október 6-ig adott utolsó határidőt a Nikolának, hogy jelentkezzen, ellenkező esetben egyszerű adminisztratív eljárással lezárja és semmisnek tekinti a pert. A cikk publikálásáig nem találtuk bizonyítékát, hogy az ügyben bármi előrelépés történt volna.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.