Főoldal » elektromos autó » Most dől el, átáll-e a világ elektromos közlekedésre

Most dől el, átáll-e a világ elektromos közlekedésre

November 10. a közlekedési szektor dekarbonizációjának szentelt nap a Glasgow-ban megrendezett 26. klímacsúcs (COP26) programjában, azaz a mai napon dől el az, hogy milyen vállalásokat hajlandóak tenni a világ országainak vezetői annak érdekében, hogy a belsőégésű motor használatáról minél hamarabb zéró kibocsátású technológiákra váltsunk.

Az átállás ösztönzése érdekében a brit kormány elindította egy, a nulla emissziós személygépjárművekre és kishaszon-gépjárművekre vonatkozó nyilatkozat aláírását, amelynek célja, hogy egyesítse a nemzeti kormányzatokat, államokat, régiókat, városokat, autógyártó vállalatokat, egyéb vállalkozásokat, befektetőket, és a civil szférát annak érdekében, hogy a világ vezető autópiacain 2035-re, globálisan pedig nem később mint 2040-re 100%-ban kibocsátásmentes járművek jelentsék az értékesítést. A nyilatkozat szignózása azonban semmilyen kötelezettséggel nem jár, csupán egy jelzésként szolgál az iparág és a társadalom felé, hogy elég volt a belsőégésű motor szennyezéséből.

Az aláírók listáját a brit kormány is közzétette, de a www.cop26transportdeclaration.org/ weboldalon is nyomon lehet követni a kezdeményezéshez csatlakozók vállalásait és üzeneteit. A közlekedés elektromosításával kapcsolatos hírek közvetítéséhez továbbá a The Climate Group non-profit szervezet is létrehozta a RouteZero platformot, illetve mi is beszámolunk a klímacsúcs legfontosabb történéseiről.

Magyarország egyelőre nincs az aláírók között, az európai nemzeti kormányok közül eddig az osztrák, a horvát, a ciprusi, a dán, a finn, az izlandi, az ír, a litván, a luxemburgi, a holland, a norvég, a lengyel, a szlovén, a svéd, és a brit csatlakozott a kezdeményezéshez. Egyelőre az autógyártók sem tolonganak, a nagy vállalatok közül a BYD Auto, a Ford Motor Company, a General Motors, a Jaguar Land Rover, a Mercedes-Benz, valamint a Volvo Cars vállalta, hogy mindent megtesz a kitűzött célok elérése érdekében.

Tizenkét országból villanyautóval érkeztek Glasgow-ba a GEVA tagjai, hogy felhívják a figyelmet az elektromos közlekedés jelentőségére, Forrás: GEVA

A brit villanyautós egyesület (EVA England) a Villanyautósok Világszövetségének (GEVA) tagjaként már alá is írta a nyilatkozatot, és reméli, hogy a világ minden pontjáról csatlakoznak olyan állami, magán, és civil szereplők, amelyek egyértelmű ütemtervet szeretnének kommunikálni a 100%-ban elektromos közlekedésre való átállásukról.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.