Elektromos autó készül az amerikai hadsereg számára

Sajtóértesülések szerint katonai használatra tervezett változat készül a GMC tisztán elektromos meghajtású Hummeréből. A CNBC hírportálnak nyilatkozó vezetők elmondása szerint 2022-ben készülhet el az első prototípus, amely bár a vásárlóknak kínált Hummer EV villanyautó alapján születik meg, a GM Defense, az autógyártó katonai termékosztálya a karosszériát, motorokat, és az Ultium akkumulátorrendszert is átdolgozza, így az eLRV (Electric Light Reconnaissance Vehicle, azaz elektromos felderítő kisteherautó) valószínűleg egészen másképp néz majd ki.

Egyelőre nem biztos, hogy a projekt a GM-mel megvalósul, az viszont igen, hogy az amerikai hadsereg nyitott az elektromosításra: összesen 10 autógyártóval is kapcsolatban áll, amelyek potenciálisan katonai villanyautóval szolgálhatnak. A beszerzés az alapmodellek megismerésével kezdődik, majd a hadsereg meghatározza az elvárt műszaki jellemzőket, és lehetséges felhasználási területeket, végül pedig a bemutatott prototípusok alapján két gyártót kiválaszt az ideális elektromos autók gyártására. Ez vélhetően az évtized közepén fog megtörténni, tehát hosszú évekre vagyunk még attól, hogy villany-Hummert küldjenek akcióba a fegyveres erők.

Kathleen Hicks honvédelmi miniszterhelyettes szerint a védelmi minisztérium abszolút jó ötletnek tartja az elektromos járművek alkalmazását, de a katonai flotta elektromosításának egyelőre gátat szab a töltés kérdése. A zajtalan működés azonban egy olyan tulajdonság, ami miatt különösen vonzók a katonaság számára a villanyautók.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.