Újabb gyárában kezdett elektromos autót gyártani a Volkswagen

A Volkswagen emdeni létesítménye jelenleg a Passat és az Arteon modellek különböző változatainak sorozatgyártását végzi, de tavaly már megkezdődött az az átalakítás és modernizálás, amelyet követően tisztán elektromos járművek gyártásának is otthont adhat a közel 8000 alkalmazottat foglalkoztató gyár. A wolfsburgi székhelyű autógyártó kedden egy friss sajtóközleményben jelentette be, hogy az átalakítás célegyenesbe fordult, és így megkezdődhetett a helyszín első elektromos modelljének, az ID.4 SUV-nek az összeszerelése. Egyelőre csupán előszériás gyártásról van szó, amellyel a berendezések működését és a gyártási folyamat zökkenőmentességét teszteli a VW, de 2022 elején elindul a tömegtermelés is.

A jövő évben csupán az ID.4 készül majd Emdenben elektromos hajtással, de 2023-ban csatlakozik hozzá az egyelőre Aero B néven emlegetett, Passat-méretű villanyautó, amely szedánként és kombiként is legurul a gyártósorról. Az elektromos autók mellett a belsőégésű motorral szerelt járművek sorozatgyártása még néhány évig folytatódik egy átmeneti időszakban, mielőtt a zwickaui gyárhoz hasonlóan ez a létesítmény is kizárólag villanyautókra áll át.

A Volkswagen gyártási hálózata kapcsán egy másik friss hír is felröppent a minap: Ralf Brandstätter márkaigazgató nyilatkozott arról, hogy a korábbi tervek helyett, miszerint a wolfsburgi főgyárban egy külön csarnokot rendeznek be a Trinity technológiai csúcsmodell gyártásához, ígéretesebb alternatíva lenne a létesítmény területén egy teljesen új gyárat felhúzni. A szükséges, jelentősen magasabb termelékenységet egyszerűbb elérni egy vadonatúj, elektromos autók gyártására tervezett üzemben, mint egy évtizedekkel ezelőtt épített gyárban. Az erről szóló döntés vélhetően az igazgatóság következő ülésén, december 9-én születik meg.

Brandstätter tervei szerint a wolfsburgi gyár négy gyártósorából kettőt nyitnának meg elektromos autók számára, s a gyár átalakítása majd csak 2027 környékén kezdődne meg a teljes elektromos átálláshoz. Az évtized végén így évi 250 ezer hagyományos és 250 ezer elektromos jármű készülne a főgyárban, míg a tervezett új üzemből további körülbelül negyedmillió villanyautó gurulna ki.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.