Megvillantotta következő villanyautóját a Kia

Az EV6 crossover különleges formavilága, tágas utastere, és kimagasló töltési karakterisztikái már megmutatták, milyen irányba tart a Kia a belsőégésű motor nélkül tervezett, új generációs elektromos autóival. A Hyundai Csoport moduláris E-GMP padlólemezére egy egész modellsorozat épül a Kia emblémájával, s ennek az elektromos családnak láthattuk ma a legnagyobb tagját egyelőre csak tanulmány formájában, Concept EV9 néven.

Sajnos az izgalmakat november 17-ére tartogatja a vállalat, akkor fog ugyanis bemutatkozni a koncepció a Los Angeles-i autókiállításon, és ma csupán CGI formában vethettünk egy rövid pillantást az SUV-ra, mindenféle műszaki adat ismerete nélkül.

Az online közvetített Kia Sustainability Movement előadáson inkább a fenntarthatóság, bolygónk természeti kincseinek megőrzése került előtérbe, aminek nyomatékosítása különösen aktuális most, az ENSZ 26. klímakonferenciájának idején. A Kia célkitűzései közé tartozik, hogy 2030-ra minden gyárában kizárólag megújuló energiaforrásból származó elektromosság táplálja a berendezéseket, 2040-re pedig a vállalat valamennyi telephelyén csak 100%-ban tiszta áram működtesse az elektromos eszközöket. 2030-ra a gyártási logisztika során alkalmazott járművek is tisztán elektromos hajtásra állnak át.

2026-ig összesen 11 teljesen villanyos meghajtású modellt dob piacra a dél-koreai márka, Európában már 2035-re, globálisan pedig 2040 és 2045 között átáll kizárólag zéró kibocsátású járművek értékesítésére. A villanyautók mellett a kínálat szerves része lesz a hidrogén-üzemanyagcellás technológia, 2028-tól egy teljes FCEV sorozat várható.

A Kia a The Ocean Cleanup nevű holland nonprofit környezetvédelmi szervezettel dolgozik együtt az óceánok megtisztításában. Az összegyűjtött műanyagot aztán újrahasznosítják, és egy részét az autógyártó járműveiben használják fel – a Concept EV9 padlózata például halászhálóból, az üléshuzatok pedig műanyag palackokból készültek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.