KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

Több mint 200 ultragyors töltő épülhet Magyarországon

Tizenhét közlekedési projektjavaslattal fut neki Magyarország az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz első közlekedési pályázati felhívás (CEF2) első körének. Számunkra a legfontosabb, hogy mintegy 70 helyszínen több mint kétszáz nagy teljesítményű nyilvános töltőpont épülhet ki.

A Magyar Közlöny december 28-án megjelent 243. számából azt is megtudhattuk, hogy az egyes cégek hány helyszínen, mennyi nagy teljesítményű töltőoszlop telepítését tervezik Magyarországon.

A MOL 20 helyszínen összesen 56 db 150 kW teljesítményű töltőoszlopot, valamint 2 helyszínen 2 darab 350 kW teljesítményű tehergépjármű töltésére alkalmas töltőberendezést telepítene.

Az E.ON szintén 20 helyszínen összesen 80 db szintén 150 kW teljesítményű oszlopot tervez. A MOL és az E.ON beruházása együtt nettó 1,97 milliárd forint támogatásból valamint több mint 2 milliárd forint saját tőkéből valósulhat meg.

A Shell 22 töltőállomáson telepítene ultragyors töltőket, helyszínenként minimum 2 db 150 kW teljesítményű töltőoszloppal és ehhez 600 kVA teljesítményű hálózatot építenek ki, melyre nettó 1,9 milliárd forint saját erőt fordítanak, illetve 477 millió forintos támogatást vesznek igénybe.

A Mobiliti és az e-Mobi a TEN-T törzshálózat magyarországi szakaszán az M0-s, az M1-es, az M3-as, az M5-ös és az M7-es autópálya szakaszokon 10 helyszínen telepít ultragyors elektromos töltőket. A projekt úgy járul hozzá az AFID előírásainak 2025-ig történő teljesítéséhez, hogy a hazai TEN-T úthálózaton 10 helyszínen 4 db 150 kW-os töltőállomást telepítenek. A beruházásban a saját tőke nettó 746 millió forint, a támogatás pedig 540 millió forint.

Forrás: Magyar Közlöny 2021.12.28. 243. szám

Címlapkép: MOL

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.