Sony: túl kockázatos hátat fordítani az elektromos autóknak

Technológiai partnereket keres a Sony a januári CES 2022 elektronikai rendezvényen bejelentett új mobilitási üzletágához annak érdekében, hogy az autókat egyszerű közlekedési eszközökből szórakoztató terekké transzformálja – erről beszélt a japán vállalat egyik igazgatója a Reutersnek adott interjújában.

A hagyományos járműveknél egyszerűbben gyártható elektromos autók megjelenése és gyors előretörése számos szórakoztató elektronikai cég számára kínál lehetőséget belépni az autóiparba, az 5G kapcsolattal és a folyamatosan fejlődő önvezető rendszerekkel pedig szabad az út vadonatúj információs és szórakoztató szolgáltatások bevezetése felé. Így indult a Sony autóipari pályafutása is – a vállalat korábban csak a vezetéstámogató rendszerek és digitális szolgáltatások beszállítója kívánt lenni, és a Vision-S elektromosautó-prototípus is ezen rendszerek bemutatására szolgált, egészen a január elején tett bejelentésig.

Ennek kapcsán Izumi Kawanishi, aki a Sony mobilitási üzletágát vezeti majd, elmondta, hogy a vállalat sokkal nagyobbnak látja az elektromos autók ignorálásával járó kockázatot, mint azt a kihívást, amit ez a technológia eléjük állít. Hozzátette, hogy az autók átalakulása sok tekintetben hasonló ahhoz, ahogyan a telefonok az információs technológia fejlődésével okostelefonokká váltak. A mobiltelefonos párhuzam egyébként nem ritka az autóipar fejlődési lehetőségeinek tárgyalásánál, Herbert Diess, a Volkswagen Csoport vezérigazgatója például 2020 novemberében arról beszélt, hogy fontosnak tartja, hogy elektromos autói kapcsolódjanak az internetre, mert nem szeretné, hogy az ő cége legyen a következő Nokia.

Arról nincs bővebb információ, hogy pontosan milyen partnerekkel kívánja megvalósítani villanyautós céljait a Sony. A cég eddig két tisztán elektromos tanulmányautót mutatott be, melyeket a Magna gyártott le az osztrák gyárában. Ezekben a projektekben olyan partnerek vettek részt, mint a Bosch, a francia Valeo SE, valamint a magyar aiMotive.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.