Videó: egy Teslát és egy Audit is legyorsul az elektromos háromkerekű

Noha a háromkerekű Aptera nem az a trendi megjelenésű tágas családi autó, amire tömegesen mozdulnak rá az autóvásárlók, a gyorsasága biztosan nem tartozik majd azon tulajdonságai közé, amely elriasztja az esetleges érdeklődőket. Sőt, a fejlesztő csapat által a napokban közzétett legújabb videóban meglepő fürgeségről tesz tanúbizonyságot, valószínűleg sokan nem hinnék el, ha azt hallanák, hogy egy ilyen furcsa jószág képes megverni egy Tesla Model 3-at és egy Audi R8-at is egy negyedmérföldes sprintben.

Az ilyen videókat természetesen nem kell nagyon komolyan venni, hiszen semmit nem tudunk arról, hogy milyen változatokat használt az Aptera az ellenfelekből, megpakolta-e őket acéltárcsákkal, vagy éppen udvariasságból előre engedték saját autójukat a videó kedvéért. Nem is ez a lényeg, sokkal inkább az Aptera két prototípusának teljesítménye: az elsőkerékhajtású prototípus 5,5 másodperc alatt gyorsul fel 60 mérföld/órára (kb. 96 km/h), míg az összkerékhajtású béta prototípusnak 3,5 másodperc is elég.

A jelenleg San Diegóban működő Aptera Motors a közeljövőben fog átköltözni egy nagyobb, carlsbadi létesítménybe – a tervek szerint márciusban –, ahol folytatják a béta prototípus fejlesztését, mielőtt átléphetnek az előszériás példányok gyártásának szakaszába. Az Electrek hírportál úgy tudja, hogy bár voltak kisebb csúszások, a cég továbbra is tartja magát az eredeti ütemtervhez, miszerint a sorozatgyártás és a kiszállítás még idén megkezdődik.

Az Aptera 2020-ban mutatkozott be, és azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy akár 1600 kilométert is meg tud tenni egy töltéssel a szuperkönnyű karosszériának, hatékony hajtásláncnak, és aerodinamikus dizájnjának köszönhetően. A döbbenetes hatótávot egy 100 kWh-s akkupakkból nyeri a kétszemélyes járgány, de a cég azt ígéri, hogy készülnek majd kisebb akkus változatok is. A karosszériát napelemek fedik, amelyek kaliforniai körülmények között egy nap alatt akár 72 km-re elegendő energiát is termelhetnek az akkuba az Aptera Motors elmondása szerint. A háromkerekűről egyéb részleteket, például a várható árát ebben a cikkünkben mutattuk be.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.