Főoldal » elektromos autó » Újabb autógyártóval társult az Nvidia

Újabb autógyártóval társult az Nvidia

Több évre szóló stratégiai együttműködési megállapodást kötött a mesterséges intelligencia (AI) és a számítástechnikai megoldások terén vezető szerepet betöltő Nvidiával a Jaguar Land Rover, hogy új generációs automatizált vezetési rendszereket, valamint mesterséges intelligencián alapuló szolgáltatásokat fejlesszenek a brit autógyártó csoport termékeibe.

2025-től kezdődően minden új Jaguar és Land Rover modell az Nvidia DRIVE szoftver alapú platformra fog épülni, amely aktív biztonsági, autonóm mobilitási és parkolási, valamint vezetőtámogató rendszerek széles skáláját biztosítja számukra, beleértve a sofőr és az utasok figyelését, valamint a jármű környezetének emelt szintű megjelenítését. Az együttműködés során a nemzetközi SAE szabvány szerint 3-as szintű vezetéstámogató rendszerek közös fejlesztését tűzték ki a partnerek, így az autó bizonyos helyzetekben a sofőr kezének érintése nélkül is elvégezhet manővereket.

A Jaguar Land Rover megtartja saját operációs rendszerét – amely jelenleg Pivi Pro néven fut az autókban – de az ezt működtető mesterséges intelligencia alapú agy az Nvidia DRIVE Orin, a központi idegrendszer pedig a DRIVE Hyperion lesz. A Jaguar Land Rover szoftver által definiált szolgáltatásai és végpontok közötti verifikációs és validációs architektúrája lehetővé teszi, hogy a járművek teljes élettartamuk során vezeték nélküli szoftverfrissítéseken keresztül bővülhetnek új funkciókkal és szolgáltatásokkal.

A Jaguar Land Rover által egy évvel ezelőtt bejelentett Reimagine stratégia értelmében a Jaguar 2025-től már csak tisztán elektromos meghajtású modelleket fog forgalmazni, tehát az Nvidiával fejlesztett rendszerek nem kerülnek be a belsőégésű motoros modellekbe. A Land Rovernél később jön az átállás, de ennek a márkának is lesz zéró kibocsátású változata minden modelljéből 2030-ra. A vállalatcsoport célkitűzése, hogy 2039-re teljes termékkínálata, tevékenységei és beszállítói lánca viszonylatában nettó zéró szénkibocsátást érjen el.

Az Nvidiának több másik autógyártóval is folyamatban van meglévő együttműködése, 2020-ban például a Mercedes-Benzzel állt össze, hogy a márka 2024-től piacra kerülő modelljeiben fejlett vezetéstámogató rendszereket telepítsenek, tavaly pedig a Volvóval is megállapodott a DRIVE Orin használatáról.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.