Hidrogénautókkal is elindul a legextrémebb ralibajnokság

Az Extreme E elektromos versenysorozat szervezői a kezdetektől fogva hangsúlyozzák, hogy a bajnokság nem csupán a versenysport izgalmairól és a szórakozásról szól, hanem egy küldetés is egyben, melynek célja bemutatni bolygónk legsérülékenyebb területeit és azokat a technológiákat, amelyekkel küzdhetünk a klímaváltozás ellen. Így tehát nem meglepő, hogy a FIA és az Extreme E közösen úgy döntöttek, hidrogén-üzemanyagcellás járművekkel is elindítják a ralibajnokságot.

Arról egyelőre nem született döntés, hogy a hidrogénautókat felvonultató Extreme H hogyan fog létezni az Extreme E mellett. Alejandro Agag igazgató, aki a Formula E szériának is az alapítója, elmondta, hogy a csapatokkal közösen a következő hónapokban döntik majd el, hogy két különböző kategória legyen, teljesen átálljanak hidrogénre, vagy esetleg közös versenyben küldjék egymás ellen a két technológiát.

Az Extreme H voltaképpen csak az autók hajtásláncában fog különbözni az Extreme E-től: az akkumulátorok helyére üzemanyagcellát és hidrogéntartályokat szerelnek, az üzemanyag pedig zöld hidrogén lesz, amit nap- és szélenergiával állítanak elő. A járművek alváza és karosszériája marad ugyanaz, és továbbra is a legbarátságtalanabb terepeken rendezik majd a versenyeket. A hidrogénautók fejlesztése már megkezdődött, várhatóan 2023 elején mutatják be az első prototípusokat.

Az újságírók egyébként megkérdezték Agagot, hogy mi a véleménye azokról a kritikákról, melyek szerint a hidrogénes hajtásláncok nem annyira hatékonyak, mint az akkumulátoros elektromos rendszerek, amire azt felelte, hogy hallott ezekről és meg is érti őket, de ő továbbra is úgy véli, hogy a megoldás nem csak az elektromos, vagy csak az üzemanyagcellás technológia, hanem a kettő kombinációja. Mindazonáltal azok a nézetek, hogy az akkumulátoros rövid távon, a hidrogénes pedig nagyobb távolságokon ideális, az Extreme H sorozatban nem fog érvényesülni, hiszen továbbra is rövid, villámgyors futamokra számíthatunk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.