Két új elektromos autó gyártására készül a Nissan

500 millió dolláros beruházással alakítja át cantoni autógyárát az Egyesült Államokban a Nissan elektromos autók összeszereléséhez és akkupakkok gyártásához – számolt be róla a japán autógyártó vállalatcsoport a múlt héten. A 19 éve működő és körülbelül 5000 alkalmazottat foglalkoztató létesítmény a Nissan amerikai elektromosautó-gyártóközpontjává válik, és 2025-től két vadonatúj elektromos modell termelése kezdődik meg: az egyik a Nissan, a másik az Infiniti márkajelzése alatt. Arról egyelőre nincs információ, hogy évente hány darab elektromos autó gyártását tervezik a Mississippi államban található üzemben.

Ashwani Gupta, a Nissan ügyvezető igazgatója egy interjúban elmondta, hogy a vállalat másik kiemelt projektje egy akkucellagyár építése az Egyesült Államokban, de ennek helyszínéről egyelőre nem született döntés, és a tervezett kapacitás sem publikus. Az Ambition 2030 stratégiájának részeként a Nissan 2030-ra 23 elektromosított modell bevezetését tervezi világszerte, amelyek közül 15 teljesen elektromos lesz. Az Egyesült Államokban ebben a célévben várhatóan a teljesen elektromos járművek adják majd az eladások 40 százalékát.

Azt nem árulta el a Nissan, hogy pontosan mely elektromos autómodellekkel indul majd a cantoni gyár elektromobilitási pályafutása, de a fenti videóban látható jármű formáját és az elején található LED-csíkjait tekintve a tavaly ősszel bemutatott Chill-Out tanulmányra hasonlít, igaz, a hátsó lámpa kialakítása különböző.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.