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
auto
2024. 04. 25. csütörtök

Ennek a csirkehúsnak tavaly 50%-kal csökkent az ára

egyéb

Egy tavaly júniusban megjelent cikkünkben számoltunk be arról, hogy egy izraeli cég, a Future Meat több olyan technológiai áttörést is elért, melyeknek köszönhetően a laborban tenyésztett hús előállításának költségei jelentős mértékben csökkentek.

A cég akkor 40 millió dolláros tőkével rendelkezett, és éppen befejeződött a Tel Aviv melletti, napi 500 kg-os termelési kapacitással rendelkező üzemének kivitelezése, noha a szükséges engedélyek beszerzéséig legfeljebb próbagyártásról lehet szó.

Tavaly év elején egy szelet (110 gramm) csirkehúst hozzávetőleg 4 dollárból, azaz kilogrammonként nagyjából 11 ezer forintból voltak képesek előállítani, ami nagy előrelépés ahhoz képest, hogy nyolc évvel korábban még 250 ezer euróba került egyetlen hamburgerhez elegendő marhahús, ám ez még mindig túl magas összeg volt ahhoz, hogy piacképes termékről beszélhessünk. Yaakov Nahmias, a Future Meat alapítója és ügyvezetője ezért tavaly májusban azt a célt tűzte ki, hogy 2022 végére a felére kell csökkenteniük a termelési költségeket.

A tavaly nyár óta eltelt hónapok során két fontos előrelépés is történt a cég életében. A Future Meat 347 millió dollárnyi forráshoz jutott egy tőkebevonás során, amely az iparágon belül rekord nagyságú befektetésnek számít. A friss tőke a cég amerikai terjeszkedését fogja szolgálni, az első ottani termelőüzemük építését még az idén szeretnék megkezdeni, a kivitelezés két évet vehet igénybe, onnantól kezdve pedig már csak az engedélyek megszerzésén múlik a forgalmazás megkezdése.

Ennek az izraeli áttörésnek köszönhetően már jövőre a boltokba kerülhet a laborban tenyésztett hús

A piacra jutást elősegítő másik fontos fejleményt az jelentette, hogy az eredeti célkitűzéshez képest egy évvel korábban, már a tavalyi év végére sikerült elérni az 50%-os költségcsökkenést. A Future Meat egy font húst már 7,7 dolláros áron képes előállítani, azaz kilogrammonként 5 – 6 ezer forintért.

Vajon el lehet majd adni ennyi pénzért? Ha akadnak vásárlói a 8 – 9 ezer forintos bio csirkemellnek, akkor a válasz alighanem igen. Egy high-end étterem vendégei bizonyára szívesen kifizetik ezt a prémiumot egy ételkülönlegességért, ami már potenciálisan elég nagy piac ahhoz, hogy beinduljon az iparág. Ne feledjük, hogy a Tesla is először a prémium kategóriában jelent meg, majd az itt elért nyereségből volt képes kifejleszteni az olcsóbb modelljeit.

Yaakov Nahmias azonban nem elégszik meg ennyivel: „mi leszünk az első cég, amely nagy volumenű termelést ér el, így nem csak a Michelin csillagos éttermekben, hanem az üzletek polcain is megjelenhetnek a termékeink” – mondta el a Foodnavigatornak adott interjújában.

A Future Meat által készített hússzelet. Kép: Future Meat Technologies

A szélesebb körű elfogadáshoz azonban még további költséglefaragásra lesz szükség, de Nahmias bizakodó ezzel kapcsolatban.

Közel egy évtizeddel ezelőtt az első tenyésztett marhahúsból készült hamburger még kilogrammonként 2 millió dollárba került, mire azonban 2018-ban megalakult a Future Meat, néhány cégnek sikerült 8000 dollárra lemennie.

(Tavaly) júliusban már 36 dollár/kg-nál jártunk, most pedig 17 dollárnál tartunk” – tette hozzá az ügyvezető. „Figyelemre méltó, hogy néhány havonta feleződnek a költségek. Talán még egyszer képesek leszünk felezni az árainkat, mielőtt elindulna az amerikai gyártás, ezzel pedig már a hagyományos termékek árszintjére jutnánk. Már dolgozunk azokon az új technológiákon, amelyekkel elérhetjük az árparitást, de ez jelen pillanatban még csak egy célkitűzés.

Nahmias egy autóipari hasonlattal szemléltette filozófiájukat: a Ford T modell nem az első, és nem is a legjobb autó volt, Henry Ford a gyártás automatizálásával ért el egy olyan áttörést, ami megváltoztatta a világot.

Mi is erre törekszünk. Amint beindítjuk a nagy volumenű termelést, minden meg fog változni

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.