Megmutatta új elektromos kamionját a MAN

2024 elején, azaz a tervezettnél majdnem egy évvel hamarabb startol el a MAN új generációs, tisztán elektromos meghajtású nyerges vontatójának sorozatgyártása Münchenben – számolt be róla a német haszongépjármű-gyártó vállalat –, s ezzel párhuzamosan a jármű első, közel végleges prototípusát is megmutatta néhány fényképen. A MAN még tavaly nyáron ismertette elektrifikációs stratégiáját, akkoriban 2024 végére ígérte a nehéz tehergépjárművek elektromos hajtásrendszerrel való sorozatgyártását, de a cég felismerte, hogy gyorsabb átállásra van szükség – olvasható a közleményben.

Az új kamion nem a MAN Truck & Bus belépője az elektromobilitás világába, hiszen a cég a Lion’s City E elektromos busz, az eTGM nehéz teherautó, valamint az eTGE elektromos furgon jóvoltából már megismerkedett a zéró emissziós hajtással. A 2024-től gyártott nyerges vontatóból első körben 200 darabot gyártanak le és adnak át az ügyfeleknek.

A bemutatón a MAN azt is bejelentette, hogy az eddiginél nagyobb figyelmet fordít a hidrogén-üzemanyagcellás technológiára, és 2024-ben öt partnercég fogja tesztelni a hidrogénhajtású kamionjait. Az úgynevezett Bayernflotte kutatási projektre a bajor kormányzat biztosít 8,5 millió eurós támogatást.

A vállalat hozzátette azonban, hogy a hidrogénkamionok alkalmazására a kiválasztott területeken valószínűleg csak jóval 2030 után kerülhet sor, amikor elegendő zöld hidrogén lesz elérhető, és a szükséges töltőhálózat is kiépül. „A technológia jelenlegi állása szerint az üzemanyagcellás haszongépjárművek hatótávolsága nagyobb, mint az akkumulátoros elektromosoké, de az üzemeltetés során a hidrogén energiaköltsége előreláthatólag még így is lényegesen magasabb. Az akkumulátoros elektromos teherautók energiaköltség-előnye a kulcsa az e-teherautókra való gyors átállásnak, amelyre sürgősen szükség van a közlekedési ágazat éghajlati céljainak teljesítéséhez” – folytatta a MAN.

Éppen ez az oka annak is, amiért Németország egyik legnagyobb kutatóintézete szerint is felesleges pénzkidobás a hidrogénes hajtás kutatása még a nehéz tehergépjárművek esetében is: mire a technológia eljut oda, hogy kereskedelmi forgalomban megjelenjen és széles körben elterjedjen, addigra minden előnyét elveszíti az akkumulátoros elektromos hajtással szemben az akkumulátorok villámgyors fejlődése miatt.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.