Parkolók napelemes fedését támogatja Bécs városa

Bécsben akár kétszázezer eurós támogatást is kaphatnak azok a vállalkozások, akik napelemeket telepítenek a parkolóik fölé vagy raktárterületükre. A cél, hogy 2025-re ötször annyi áramot állítsanak elő napenergia segítségével, mint most.

Az elmúlt egy év során több mint 50 százalékkal növekedett az osztrák fővárosban található napelemek összteljesítménye, a 3 év alatt a jelenleg kapacitás ötszörözéséhez ennél gyorsabb, évente átlagosan több mint 60%-os növekedésre lesz szükség. A város a cél érdekében leegyszerűsíti az ügyintézést és megemeli a támogatásokat, illetve további területeket, felületeket is szeretnének bevonni a napelemes áramtermelésbe.

A támogatásra minimum 100 négyzetméternyi lefedett területtel vagy 15 kWp teljesítményű napelem-rendszerrel lehet pályázni. A hagyományos napelem-támogatás és az új támogatás révén 100 kWp-ig 500 euró/kWp támogatás igényelhető , efelett pedig 400 euró/kWp, vagy a támogatható költségek maximum 30 százalékát térítik meg. Napelem-rendszerenként maximum 200.000 eurót kaphatnak a pályázók és a 2023. december 31-ig tartó kísérleti időszakban egy pályázó maximum két projekttel pályázhat.

Bécs klímavédelmi tanácsnoka, Jürgen Czernohorszky, a támogatás bevezetésével kapcsolatban elmondta, hogy „A napelem-rendszerek telepítésével a cégek csökkenthetik az energiafüggőségüket és például maguk termelhetik meg az elektromos autótöltőkhöz szükséges áramot”.

A parkolók, raktárterületeik fölé telepített naperőművek előnye, hogy az energiatermelés mellett árnyékolóként is funkcionálhatnak, így nyáron kevésbé forrósodik fel a napelemek alatt parkoló személyautók utastere, így a légkondicionáló rendszerek működtetése is kevesebb energiát igényel.

Címlapkép: PID/Houdek

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.