Bemutatta második elektromos motorját a Harley-Davidson

Amikor a Harley-Davidson először használta a LiveWire elnevezést a 2010-es évek közepe tájékán, akkor az még csupán egy elektromos motor prototípusát jelölte, melynek sorozatgyártására 2019-ig kellett várniuk az érdeklődőknek. 2021-ben aztán a legendás amerikai gyártó elektromobilitási szándékait jelezve a LiveWire egy villanymotorokra szakosított külön márkává vált, az első elektromos Harley-t pedig LiveWire One néven árulták tovább. Most bemutatkozott a márka második modellje, amely mind műszakilag, mind megjelenésben egy teljesen új irányt képvisel.

Az S2 Del Mar névre keresztelt újdonságot már az új moduláris Arrow motorkerékpár-platformra tervezték a mérnökök, azaz más műszaki alapokon nyugszik, mint a vállalat első elektromos motorja. Miközben a LiveWire One esetében a Harley-Davidson igyekezett minél többet megőrizni a hagyományos járműveinek dizájnelemeiből, addig az S2 Del Mar inkább a fiatalabb vásárlókat célozza a lazább stílussal.

A motor körülbelül 190 kilót nyom, teljesítménye 60 kW, 96 km/h-ra pedig nagyjából 3,5 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből. Városi forgalomban mintegy 160 kilométer a hatótávolsága, a LiveWire One-nal ellentétben azonban nem képes DC töltésre. További műszaki adatokat egyelőre nem árult el a LiveWire, és még ezek sem tekinthetők véglegesnek, hiszen a jármű majd csak 2023 második negyedévében kerül piacra. Kereslet azonban már most van rá: a 17.699 dollárért kínált Launch Edition mind a 100 példányát percek alatt lefoglalták. Az S2 Del Mart legolcsóbban 15.000 dolláros áron lehet majd hazavinni, azaz fele annyiba fog kerülni, mint a LiveWire One.

A gyártó elárulta, hogy már készül a harmadik elektromos motor is, amelynél még többet lefaragnak a tömegből és a teljesítményből, ezáltal a vételára is barátságosabb lesz.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.