Ma van a Közlekedési Kultúra Napja

Magyarországon immár nyolcadik éve tartjuk május 11-én a Közlekedési Kultúra Napját, amely amellett, hogy a biztonságos közlekedésre hívja fel a figyelmet, a partnerek szervezésében országszerte számos szakmai és szórakoztató programmal várja az érdeklődőket.

Idén a gyalogoshalálozások elkerülése a központi téma. A lakott területen belül zebrán elütött gyalogosok aránya az elmúlt öt évben 41 százalékról 44 százalékra nőtt. Tízezernél több embert ütöttek el Magyarország közútjain, 4335 esetben pedig kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történt a gázolás – számolt be róla az MTI a rendezvényeket koordináló Közlekedéstudományi Egyesület közleményére hivatkozva.

A programhoz összesen 84 szervezet csatlakozik, többek között a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, az Országos Mentőszolgálat és a Mahart PassNave Személyhajózási Kft. is, de a partnerek között találjuk a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-t is, amely egy, az év végéig tartó kampánnyal csatlakozik a Közlekedési Kultúra Napjához. A vállalat a #közlekedjbiztonságosan kampány keretében egy videósorozatot indít, amelynek legelső részében Hoffer Zsolt rendőr alezredes, vezetéstechnikai oktató világítja meg a legfontosabb szempontokat, amelyekre a közlekedés során figyelni kell.

A videósorozatban a későbbiek során olyan, szinte minden közlekedőt érintő témák kerülnek feldolgozásra, mint a vezetést zavaró tényezők (például a csomagok és gyerekülés helyes rögzítése, zenehallgatás és evés-ivás vezetés közben), a vezetés közbeni telefonálás (headsetek, kihangosítás), vagy éppen a hosszabb utazásokat, mint például egy nyaralást érintő monotóniatűrés (elindulás, kényelem az autóban, pihenőidő). A kampány keretében az év hátralevő részében számos egyéb közlekedésbiztonsági témájú akció, ismeretbővítő, edukációs videósorozat, előadások, workshopok valósulnak meg, és készülnek ilyen tartalmú kiadványok is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.