700 km hatótávú elektromos autót ígér egy bécsi start-up

A bécsi központú Olymp Cars egy vadonatúj belépő az elektromos autók piacán, de azt állítják, hogy már a jövő év közepétől elkezdik piacra vezetni saját fejlesztésű, teljesen elektromos meghajtású, és akár 600-700 km hatótávra képes modelljeiket. A fiatal cégnek állítólag saját elektromos padlólemeze van, amely moduláris felépítésű, azaz különböző kapacitású akkumulátorok és különböző teljesítményű villanymotorok is beszerelhetők.

A start-upot, amely mögött az abo-drive és a Modern Mobility cégek állnak, a görög istenek lakhelyéről, az Olümposz hegyről nevezték el, és valamennyi termékük egy mitológiai karakter nevét viseli majd: az elektromos padlólemezt a Hephaistos névre keresztelték, a villanyautóik pedig Ares, Apollon, Athena, Artemis, Hera, Hermes, valamint Selene néven érkeznek.

Olymp Ares

A legelső jármű, amit piacra dobnak, a tervek szerint a Hermes elektromos csapatszállító lesz 2023 közepén, ez a cég honlapja szerint akár 700 kilométert is elmehet egy töltéssel, premierjére pedig 2023 tavaszán kerülhet sor. Később megjelenik az Ares SUV legalább 600 km hatótávval és 160 km/h végsebességgel – ezt ábrázolja a fentebb látható látványterv –, valamint két szedán, az Apollon és az Athena, ezekből kombi változatot is ígér a csapat. Az Artemis egy elektromos pickup lesz, a Hera egy családi kisbusz, míg a Selene egy városi kisautó. A tervek szerint az autók idővel hidrogén-üzemanyagcellás hajtással is piacra kerülhetnek.

Az osztrák motor.at beszámolója szerint az Olymp Cars maga nem fog autót gyártani, ezt a partnerek végzik – a Hermes gyártásáért egy német partnercég lesz felelős, a Selene egy olasz cég gyárában születik meg, az Ares pedig valahol Ausztriában lát majd napvilágot. A cég modelljei közvetlen vásárlás útján, vagy lízingre is elérhetők lesznek, amennyiben valóban sikerül piacra vezetni a termékeket. Az akkumulátorokat Kínából vásárolják.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.