Főoldal » elektromos autó » Megérkezett hazánkba az első szériagyártású elektromos DAF

Megérkezett hazánkba az első szériagyártású elektromos DAF

A Waberer’s International Nyrt. hazánkban úttörőnek számít az elektromos áruszállítás területén: az övék volt 2021 szeptemberében az első elektromos teherautó Magyarországon, ami sorozatban gyártott modellként kapott zöld rendszámot, 2022 januárjában pedig a Waberer’s csoport vette át az idehaza forgalomba hozott legelső elektromos Renault teherautót is, mely a WSZL flottájában lát el kereskedelmi fuvarfeladatokat.

Most egy újabb villanyhajtású monstrum érkezett a flottába, ami szintén egyedülállónak számít itthon. A vállalat tegnap vette át azt a DAF CF típusú tisztán elektromos teherautót, amely a legelső, sorozatgyártott villanyos DAF a magyar utakon, sőt, egész Közép-Kelet-Európában. Érdemes megjegyezni, hogy zéró emissziós DAF már dolgozik az Aldi, valamint a WIN Capital Kft. flottájában is, ezek azonban a járműgyártó XF típusú hagyományos hajtású tehergépjárműveinek átalakításából születtek meg. A DAF kínálatában jelenleg kettő, sorozatban gyártott elektromos modell szerepel, a CF Electric, valamint az LF Electric.

Forrás: Lengyel Gábor

A gyári adatok szerint a CF Electric erőforrása egy 210 kW-os (240 kW-os csúcsteljesítményű) villanymotor, amely egy nettó 315 kWh-s akkumulátorból kapja az energiát. A 37 tonna össztömegű tehergépkocsi maximális hatótávolsága 220 km, de a vállalat közleménye szerint megfelelő tervezéssel és gyorstöltési képességének köszönhetően akár napi 500 kilométert is el tud menni, ami alkalmassá teszi a közepes távolságú áruterítés teljesítésére. A jármű egyébként akár 250 kW teljesítménnyel is tölthető, de a Waberer’s éjszakai töltésre méretez, így 24-40 kW közötti DC töltő kerül hozzá kiépítésre. Az elektromos vontató a Budapesti Intermodális Logisztikai Központ, illetve a cég győri telephelye között fog feladatokat ellátni.

Jelenleg közel 2500 gépjármű dolgozik a Waberer’s csoport flottájában és folyamatos a járműmegújítási program. A cégcsoport belföldön 400 vontatót, a nemzetközi fuvarozási feladatokat ellátó flottában 1300 teherautót cserél le ebben az évben. Ezek között lesz két Renault és két Volvo elektromos teherautó, egy másik elektromos DAF, valamint tartós bérletre érkezik a céghez egy Volvo FH Electric is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.