Főoldal » elektromos autó » Szoftverkáosz a Volkswagennél, borulhatnak a villanyautós tervek

Szoftverkáosz a Volkswagennél, borulhatnak a villanyautós tervek

Évekkel is elhalaszthatják a Volkswagen Csoport fejlesztés alatt álló elektromos csúcsmodelljeinek piaci bevezetését szoftveres problémák miatt – erről számolt be a német Automobilwoche meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A csúszás az Audi, a Porsche, és a Bentley modelljeit is érintheti.

Mint korábban már többször is beszámoltunk róla a német autógyártó konszern elektrifikációs stratégiája kapcsán, az Audi az úgynevezett Artemis projekt alatt dolgozik a legújabb, SSP nevű villanyautó-platformon és a 4-es szintű önvezetésen. Ezek a fejlesztések a tervek szerint 2025-ben a négykarikás márka Artemis kódnevű autójával debütálnának, és a következő évben a VW Trinity projektjével kerülnének át az olcsóbb szegmensbe. Az Audinál röviddel ezután egy újabb modell is megjelenik Apollon kódnéven.

Csakhogy a legfrissebb hírek szerint a VW Csoport szoftverfejlesztésért felelős leányvállalatánál, a Cariadnál akkora lemaradásban vannak a fejlesztők, hogy több mint két évet is csúszhat a legfejlettebb Audi megjelenése. Nem tudni biztosra, hogy ez hogyan hat majd a Volkswagen Trinity projektjének ütemtervére, de a belső források szerint a németek megcserélik a sorrendet, és elsőként a VW zászlóshajója kerül piacra, és csak azután, várhatóan 2027-ben érkezik az Audi Artemis, a belsős körökben Landjet néven illetett prémium villanyautó.

Sajtóértesülések szerint az Audinál egy olyan átmeneti megoldást találtak ki, hogy a járműből készítenek egy lecsupaszított változatot 2025-re, amely még nem fogja tudni a 4-es szintű önvezetést, és a Cariad 2.0-s szoftvere helyett egy átmeneti, 1.2-es verzió kerül bele. Ám a források szerint ez a fejlesztés is csúszásban van, ugyanis már tavaly el kellett volna készülnie, de ettől még nagyon messze áll. (A Volkswagen egyébként tavaly a New Auto stratégiájának bemutatóján azt mondta, hogy az 1.2-es verzió 2023-ban, a prémium márkák PPE platformjával érkezik.)

Ha igazak a pletykák, akkor az Audi csúcsmodelljénél sokkal több modell ütemterve is borulhat. Az Audi Q6 e-tron előszériájának gyártása 2022 végéig megkezdődne, de jelen állás szerint a sorozatgyártást állítólag 2023 szeptemberéig húzni kell, mert nincs szoftver az autóhoz. Ugyanez a helyzet a Porsche Macan elektromos változatával, mely a lipcsei gyárban készül majd, de szoftver hiányában csúszásnak néz elébe. Mindemellett a Bentley azon terve is veszélybe került, hogy 2030-ra kizárólag teljesen elektromos járműveket értékesítsen.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.