Ezek lettek az év elektromos autói 2022-ben

Augusztus 28-án lezárult az év elektromos autója szavazás, amelyben július utolsó hetétől szavazhattatok kedvenceitekre 5 kategóriában (elektromos autó, elektromos SUV, tölthető hibrid, tölthető hibrid SUV és mobiltelefonos applikáció). A szavazásra összesen 55 modellt és 8 applikációt jelölt több mint 20 márka. Közel 6500 fő szavazott, amely valószínűleg annak is köszönhető, hogy nem csak az autók, de a szavazók is nyerhettek. Hamarosan kisorsolunk 12 tesztautót egy hétre vagy hétvégére, az a két szavazó, akik ajánlásával a legtöbben szavaztak, egy-egy 200.000 forintos gyorstoltok.hu vásárlási utalványt kap, ezen kívül három darab egyenként 20.000 forintos TEA. bérletet is kisorsolunk azok között, akik legalább 5 ajánlottal rendelkeznek.

Az év elektromos autója 2022

Az elektromos autó kategória volt az egyik legnépszerűbb, a következő 16 modell indult: Audi e-tron GT, BMW i4 eDrive40, Citroën ë-C4, Cupra Born, Dacia Spring, Fiat 500e, Honda e, Hyundai Kona Electric, Kia Niro EV, Opel Corsa-e, Peugeot e-208, Renault Megane E-Tech 100% electric, Tesla Model 3, Volkswagen ID. Buzz, Volkswagen ID.3 és Volvo C40 Recharge.

Ebben a kategóriában az egyik versenyző már a szavazás első napjaiban az élre tört és magabiztosan napról napra növelte előnyét, miközben a második helyért ádáz csata dúlt, rengeteg helycserével. A Model 3 már-már magáénak érezhette a győzelmet, amikor az utolsó napokban egy váratlan fordulat történt, és látványos előzéssel kialakult a végső sorrend, élén a Kia Niro EV-vel.

 1. Kia Niro EV
 2. Tesla Model 3
 3. Audi e-tron GT

Az év elektromos SUV modellje 2022

Az elektromos SUV kategóriában indulók száma csupán eggyel maradt el a másik villanyautós csapattól, itt 15 modell szállt be a versenybe, nevezetesen: Audi Q4 e-tron, BMW iX1 xDrive30, Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq 5, Jaguar I-Pace EV400, Kia EV6, Lexus RZ, Nissan Ariya, Opel Mokka-e, Peugeot e-2008, Škoda Enyaq iV, Tesla Model Y, Toyota bZ4X, Volkswagen ID.5 GTX és Volvo XC40 Recharge.

A SUV-ok között kiegyenlítettebb volt a küzdelem, bár az Ioniq 5 már az első napokban az élre állt és majdnem végig meg is tartotta a vezető helyet. Minimális hátránnyal követték üldözői, a második helyért a teljes verseny során ádáz csata dúlt, folyamatos helycserékkel. Végül ebben a futamban is a célegyenesben dőlt el a verseny, amikor a Kia EV6 egy hirtelen és határozott előzéssel az élre tört.

 1. Kia EV6
 2. Hyundai Ioniq 5
 3. Tesla Model Y

Az év plug-in hibrid autója 2022

Az autók között a PHEV kategóriában indult a legszűkebb mezőny, mindössze 9 versenyző nevezett: Alfa Romeo Tonale, BMW 230e xDrive Active Tourer, Citroën C5 X Plug-in Hybrid, Hyundai Tucson Plug-in Hybrid, Kia XCeed PHEV, Opel Astra Plug-in Hybrid, Peugeot 308 Hybrid, Volkswagen T7 Multivan Plug-In-Hybrid, Volvo V60 Recharge

Abban is ez a csapat volt a leginkább különleges, hogy elejétől a végéig nagyon szoros volt a verseny, gyakran 1-2 szavazat választotta el egymás közül a mezőny első felét, rengeteg előzés történt. Végül remek hajrával itt is a Kia versenyzője, a Kia XCeed PHEV állhat fel a dobogó első fokára.

 1. Kia XCeed PHEV
 2. Volvo V60 Recharge
 3. Hyundai Tucson Plug-in Hybrid

Az év plug-in hibrid SUV modellje 2022

A PHEV SUV kategória szintén nagyon népszerű volt, itt is 16-an álltak rajthoz: Audi Q3 Sportback TFSI e, BMW X5 xDRIVE45e Plug-in hibrid, Citroën C5 Aircross Plug-in Hybrid, Ford Kuga Plug-in Hybrid, Hyundai Santa Fe Plug-in Hybrid, Jaguar F-Pace PHEV P400e, Jeep Wrangler 4xe, Kia Sportage PHEV, Land Rover Defender PHEV P400e, Lexus RX 450 h+, MG EHS Plug-in Hybrid, Opel Grandland Plug-in Hibrid, Peugeot 3008 HYbrid4, Volkswagen Tiguan Plug-In-Hybrid, Volvo XC60 Recharge

Ez volt az egyetlen olyan futam, ahol rajt-cél győzelmet tudott aratni egy autó, és csak a további helyezésekért folytak hatalmas küzdelmek.

 1. Kia Sportage PHEV
 2. Volvo XC60 Recharge
 3. Lexus RX 450 h+

Applikáció

Az elektromos autóhoz tartozó applikáció kategóriában hét versenyző indult: FordPass, Hyundai Bluelink Europe, Kia Connect, MyBMW, MyPeugeot app, Tesla app, Volvo Cars app és We Connect (Volkswagen).

A Tesla applikációja az első pillanattól elsöprő fölénnyel vezetett, és végig meg is tartotta az első helyezést. A második helyért volt egy kis küzdelem, itt az utolsó héten alakult ki a végső sorrend.

 1. Tesla app
 2. Kia Connect
 3. Hyundai Bluelink Europe

Nyereményautók sorsolása

Ahogy a bevezetőben említettük, nem csak az autók, a szavazók is nyerhettek. Hamarosan sor kerül a nyereményautók, a gyorstoltok.hu vásárlási utalványok és a TEA. bérletek sorsolására. A verseny pedig jövőre újraindul, így aki most lemaradt, kövesse oldalunkat, és a 2023-as év autója szavazást már ne hagyja ki!

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.