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
auto
2024. 05. 29. szerda

Napelemes pillangó járt Százhalombattán

elektromos autó

Múlt hét pénteken ott voltunk Százhalombattán, amikor átadták Magyarország első Tesla Megapack ipari energiatárolóját a Dunamenti Erőmű területén.

A tízszeresére fog nőni Magyarország első Tesla akkuparkja

De nem csak mi voltunk ott, hanem egy különleges vendég is.

Az igazi öntöltő villanyautó

Amikor a villanyautókról beszélgetünk érdeklődőkkel, gyakori kérdés, hogy nem lehetne-e telerakni az autók tetejét napelemekkel, hogy azok ingyen, bárhol és folyamatosan tölthessenek, gyakorlatilag végtelen hatótávot biztosítva. A rövid válasz az, hogy nem lehetne, a hosszabb az, hogy vannak ilyen próbálkozások, de a megtermelt áram annyira elenyésző, hogy maximum a fedélzeti elektronika, vagy a klíma működésébe tud besegíteni. Ráadásul az autó még nehezebb is lesz a panelektől, és az extráért kifizethetjük egy otthoni, jelentősen nagyobb és gazdaságosabb napelemes rendszer árát.

A probléma kulcsa az, hogy egy autó tetejének terület rendkívül csekély ahhoz, hogy értékelhető mennyiségű energiát termeljünk vele. De ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy nagyobb járműveknél nincs ebben ráció.

Több ezer liter gázolajat spórolhat meg a napelemes hűtőkocsi

Nemrég beszámoltunk például egy olyan hűtő-teherautó prototípusról, amelynek a vontatmányra szerelt paneljei képesek megtermelni az élelmiszerek fagyasztásához szükséges energiát, így az nem csökkenti a hatótávot. De nem csak a teherszállításban, akár még a lakókocsiknál is van potenciális lehetőség az áramtermelésre, ha elég hatékony és olcsó a rendszer.

Ebbe az irányba indult el a Solar Butterfly is, ami persze elsősorban egy ismeretterjesztő, figyelemfelkeltő projekt. A hazánkban született svájci Louis Palmer projektje az óceánból kihalászott műanyagokat – egészen pontosan 800 kilogrammot – hasznosított újra, hogy egy napelemes lakókocsit építsen. A 2750 kilós vontatmány 10 méter hosszú, 2,15 méter széles, 2,85 méter magas, és egy 30 négyzetméteres nappali található benne. Természetesen van konyha, fürdőkabin és WC is, a nappali pedig hálóvá alakítható. A fűtés és a vízmelegítés elektromos, de a lakókocsi még a tetejére és a napelemekre esett esővizet is begyűjti és megtisztítja.

Az igazi attrakció természetesen a pillangószárny szerűen kinyitható napelemes előtető, ami 14,53 méter fesztávolságot biztosít és ha összeadunk minden felületet, 80 négyzetméternyi panelt mutat az ég felé – de a projekt weboldala szerint ez később akár 120 négyzetméter is lehet, amivel akár napi 170 kWh is megtermelhető.

Forrás: Solar Butterfly

Mindehhez a főszponzor kínai napelemgyártó által készített 24-25%-os hatékonyságú paneleket használnak, amely jóval több, mint az általánosan kapható panelek 20-21% körüli értéke. Jelenleg napi 200 kilométer hatótávot tudnak termelni ha szép napos idő van.

Jobbra Louis Palmer, aki egyébként remekül beszél magyarul.

A pillangó hazánkba is ellátogatott, és az egyik állomás az új Megapack rendszer megnyitóünnepsége volt – talán nem véletlenül, mivel a lakókocsit egy Tesla Model X húzza. Érdekesség, hogy bár a típus hivatalosan csak 2,2 tonnát vontathatna, a svájci hatóságok külön engedéllyel jóváhagyták a különleges vontatmány szállítását.

A projekt célja, hogy a megújuló energiákat és az e-mobilitást népszerűsítse, ezért október közepéig tartó, 34 országot érintő európai turnéjuk után 2023-ban kétéves világkörüli útra indulnak. A cél, hogy az út végén, 2025. december 12-én a párizsi klímaegyezmény aláírásának tizedik évfordulóján érkezzenek meg a francia fővárosba.

eMobilitás családi napot tart az ElektroBiker

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.