Főoldal » zöld rendszám » Pápán is fizetős a parkolás zöld rendszámmal

Pápán is fizetős a parkolás zöld rendszámmal

Nyáron fogadták el Pápán a 2022.09.01-től hatályos parkolási rendeletet, amely nem tartalmaz zöld rendszámos vagy tisztán elektromos járművekre vonatkozó kedvezményt, azaz a hónap elejétől a környezetkímélő járműveknek is meg kell fizetni az I. zónában 400 Ft/óra, a II. zónában 300 Ft/óra, míg a III. zónában 150 Ft/óra parkolási díjat. Az egyes zónákba sorolt területek megtalálhatók a város parkolási rendeletében.

Az idei év a zöld rendszámos parkolási kedvezmények eltörlésének kezdeteként vonul be a hazai villanyautózás történetébe. Az év második felétől a koronavírus veszélyhelyzet megszűnését követően az önkormányzatoknak lehetőségük nyílt a parkolási díjak emelésére, amellyel számos település élt is.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ DC villámtöltője Pápán

Ezzel együtt több helyen megszüntették a zöld rendszámos járművek eddigi ingyenes parkolását vagy leszűkítették a kedvezményre jogosultak körét a tisztán elektromos járművekre. Mivel utóbbiak ránézésre nehezen különböztethetők meg a szintén zöld alapszínű rendszámtáblára jogosult tölthető hibridektől, így az érintett városokban egyenként regisztrálni kell a villanyautósoknak, ha szeretnének ingyenesen parkolni. A regisztrációra szerencsére e-mailben is lehetőség van, nem kizárólag személyesen.

Ajkán január 1-től, Siófokon március 1-től, Szentendrén április 1-től, Hódmezővásárhelyen július 1-től, Velencén augusztus 1-től, Nagykanizsán és Pápán pedig szeptember 1-től szűnt meg a zöld rendszámos ingyenes parkolás.  Pécsen július 1-től, Miskolcon augusztus 1-től, Szolnokon szeptember 1-től, Mosonmagyaróváron pedig október 1-től kell regisztrálni a villanyautókat és fizetni a zöld rendszámos hibrideknek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.