Főoldal » elektromosautó-töltés » Hatalmas töltőtelepítésbe kezd a Shell Magyarországon

Hatalmas töltőtelepítésbe kezd a Shell Magyarországon

Frissítés – 2022. szeptember 19. 14:10 – A hír eredeti címében Tesco szerepelt, de a Shelltől kapott tájékoztatás szerint a töltőket a Shell telepíti.

Villanyautót tölteni alapvetően akkor kell, amikor az autó amúgy is parkol, nem használjuk. Természetesen hosszú utakon, nyaraláskor vagy egy üzleti út alkalmával jó dolog a nagy teljesítményű DC villámtöltő, de az esetek túlnyomó többségében a legkényelmesebb dolog este feltenni az otthoni töltőre a kocsit, majd reggel „tele tankra” ébredni.

De mi van a lakosság azon felével, amely nem családi, vagy társasházban lakik? Nekik hasonló élmény nyújthat egy közepes teljesítményű áruházi töltő, hiszen így az autó feltölt miközben ők vásárolnak.

Brit szövetség

A nagy külföldi olajvállalatok közül talán a brit-holland Shell gondolja legkomolyabban a villanyautósok kiszolgálását, hiszen nekik már több, mint 100.000 töltőpontjuk van világszerte, és 2025 végére ezt az ötszörösére kívánják növelni. Itthon kilenc helyszínen találunk piros-sárga tengeri kagyló emblémát töltőoszlopon, amiből három az Ionity kötelékébe tartozik, míg hat az olajtáraság saját benzinkútjain kapott helyet.

Most a Tesco hazai képviselete jelentette be, hogy a Shellel közösen 2025-ig több, mint 100 magyarországi helyszínen létesítenek töltőpontokat. A brit márka nagyjából 400 áruházat üzemeltet Magyarországon, tehát ez praktikusan a boltok negyedét jelenti.

A két vállalat közös közleménye beszél arról is, hogy hogyan illeszkedik ez a program a cégek azon vállalásába, hogy a Tesco esetén 2035-ig, a Shell esetén pedig 2050-ig elérjék a net zero állapotot, azaz minimalizálják és kompenzálják környezeti lábnyomukat.

Ennél viszont talán érdekesebb adat olvasóink számára az, amit a töltőoszlopok műszaki paramétereiről mondtak. Eszerint ugyanis

A Tesco parkolókban 22 és 50 kilowattos gyorsöltők kombinációit helyezik el.

Ez remek hír, hiszen a, feltehetően 22-es AC és 50-es DC töltők között mindenki megtalálhatja majd azt, amire neki szüksége van. Bár az itthoni töltőhálózatokon az AC töltés kapcsán a leggyakoribb a 22 kilowattos teljesítmény, ezt praktikusan csak nagyon kevés autó tudja kihasználni. Így a gyakorlatban bukik az az elmélet, hogy az otthoni töltés lehetősége nélküli villanyautós, például az utcán parkoló városi lakos teletölti a kocsit miközben vásárol, mivel ehhez akár órák is kellhetnek egy szerényebb, 3, vagy 7 kilowattos fedélzeti töltővel szerelt autónak. Egy 50-es villámtöltőn viszont már sokkal valószínűbb, hogy értelmes mennyiségű energiát tudunk tölteni a kocsiba.

A két vállalat azt is bejelentette, hogy első lépésként a Tesco jelenlegi töltői kerülnek át a Shell üzemeltetésébe, és arra is ígéretet tettek, hogy 100%-ban megújuló energiát vásárolnak a töltők üzemeltetéséhez.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.