Főoldal » elektromos autó » Önvezető autók érkeznek az Uberhez

Önvezető autók érkeznek az Uberhez

Tíz évre szóló keretmegállapodást írt alá az önvezető technológia fejlesztésével foglalkozó Motional és az Uber Technologies egy sofőr nélkül taxiszolgáltatás elindításához, amelyhez a Hyundai Motor Group és az Aptiv együttműködéséből született Motional fogja szállítani az IONIQ 5 robottaxikat.

A szolgáltatás az Egyesült Államok kiválasztott nagyvárosaiban indul, és a tervek szerint még idén sor kerülhet a legelső fuvarokra az elektromos autókban. A két vállalat közös tervei egyébként nem érkeztek meglepetésként, ugyanis május óta a Motional robottaxijai is szolgálatban vannak az Uber Eats flottájában és ételt szállítanak Kaliforniában. A most bejelentett további együttműködés ezen projekt sikerén alapul.

Karl Iagnemma, a Motional elnöke és vezérigazgatója szerint az Uberrel való partnerség létfontosságú az önvezető taxik széleskörű elterjedése érdekében, és a vállalat számára is hatalmas fejlődési lehetőséget jelent, hiszen utasok milliói felé nyitott kaput. A Motional az első önvezető autós cég lehet így, amely egy, az Uberhez hasonló nagy hálózaton belül szállítmányozási és fuvarozási szolgáltatást is kínál – írja a vállalat.

Az Uber hozzáteszi, hogy az önvezető autók üzemeltetése értékes információkat biztosít majd a taxiszolgáltatásról, amelyeket a bevételtermeléssel töltött idő maximalizálására tud majd fordítani. Az intelligensebb működés pedig jobb élményt jelent az Uber-ügyfelek számára, ami végső soron csökkenti a várakozási időt és az árakat.

A napokban a Volkswagen is bejelentette robottaxis terveit, erről itt számoltunk be.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.