Főoldal » elektromos autó » Ilyen autót ad 130 millióért a Cadillac

Ilyen autót ad 130 millióért a Cadillac

A Cadillac még a nyáron mutatta meg vadonatúj elektromos luxusautóját, a paletta legfejlettebb, legjobban felszerelt, legmodernebb modelljét, a Celestiq névre keresztelt óriás szedánt, amelyhez a napokban a részletes műszaki adatokat is közzétette.

A jármű a General Motors Ultium padlólemezére épül, és két motor által termelt 450 kW teljesítmény hajtja a négy kereket 868 Nm azonnal felszabaduló nyomatékkal. Bár külsőre kimondottan jachtosra sikerült az autó, annál sokkal jobban gyorsul, s akár 3,8 másodperc alatt képes felérni nulláról 96 km/h-ra.

A hatalmas, 111 kWh kapacitású akkumulátor 480 km-es hatótávra elég, és legfeljebb 200 kW-tal tölthető DC hálózaton. A tulajdonosok hozzáférést kapnak az Ultium Charge 360 hálózathoz is, amely több mint 110.000 nyilvános töltőt foglal magában az Egyesült Államokban és Kanadában.

Ami a dizájnt illeti, a júliusi premierhez képest apróbb változásokat észre lehet venni, például a visszapillantó kamerákat hagyományos tükrök váltották fel, enyhén áttervezték az első lökhárítót, és a keréktárcsa mintája is más. Érdekesség, hogy a Cadillac is átveszi a Tesla megoldását, és megacastingot használ az egyszerűbb összeszerelés érdekében. Az autó alváza hat nagy méretű, precíziós homoköntvény alumínium alkatrészt tartalmaz. Minden egyes öntvény 30-40 komponenssel csökkenti az alkatrészek számát a hagyományos konstrukcióhoz képest. Az előnyök közé tartozik a hatékonyabb helykihasználás, az egyszerűség és a jobb szerkezeti merevség – írja a vállalat.

Azt már régóta tudni lehet, hogy a Celestiq egyik leglátványosabb eleme a hatalmas kijelző lesz, és ez így is történt: a műszerfalon a két A oszlop között egy 55 colos HD kijelző húzódik végig, amely kettő részre van osztva. Ezen kívül találunk egy 11 colos érintőkijelzőt a középkonzol elején, egy 8 colosat a középkonzol hátsó részén, illetve egy-egy 12,6 colosat az ülések hátulján. Ahogy az ilyen luxusautóknál lenni szokott, kiemelkedően fontos az exkluzivitás, így a megrendelő a tervezőkkel együtt fogja saját igényeire szabni az autó színeit, anyagait, és számos egyéb jellemzőjét és felszereltségét.

A Cadillac Celestiq-et az egyesült államokbeli Warrenben, Michigan államban nagyrészt fogják kézzel összeszerelni 2023 decemberétől kezdődően. Az indulóár várhatóan 300.000 dollár, átszámítva mintegy 127 millió forint körül alakul majd, de az ügyfelekre szabott extrák valószínűleg jól meg fogják majd dobni az árat. Gyártási kapacitásról kár is beszélni, hiszen évente csupán nagyon alacsony darabszámban szerelik majd össze a luxusautót, és kizárólag várólistán keresztül lehet hozzájutni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.