Főoldal » elektromos autó » A hatótávja 800 km, az ára 40 ezer dollár: jön az új napelemes villanyautó

A hatótávja 800 km, az ára 40 ezer dollár: jön az új napelemes villanyautó

A szuperhatékony, napelemmel borított elektromos autójáról ismert Lightyear a Las Vegas-i CES 2023 kiállításon bejelentette, hogy megnyitotta a várólistát második, Lightyear 2 névre keresztelt modelljére. Az újdonság, amellyel a holland vállalat még többek számára szeretné elérhetővé tenni a villanyautózást, a jelenlegi tervek szerint 40.000 euró alatti vételárat kap majd, amely aktuális árfolyamon körülbelül 15,8 millió forintnak felel meg. A jármű piaci bevezetése azonban csak 2025 végén, 2026 elején várható, így könnyen előfordulhat, hogy az árcédulán szereplő összeg addigra ennél nagyobb lesz.

Az elsőként publikált fotók alapján a Lightyear 2 nagyon hasonló lesz a vállalat első modelljéhez, a Lightyear 0-hoz, melynek sorozatgyártása nemrég kezdődött meg Finnországban, és amely minden adó és extra nélkül 250.000 euróba kerül. A Lightyear 0 egyébként csak Európában elérhető, olcsóbb testvére azonban az Amerikai Egyesült Államokban is meg fog jelenni. A gyártás 2025 végén indul, de arról egyelőre nincs információ, hogy ez is a Valmet Automotive-nál történik-e, ahogyan a Lightyear 0-é. A tervek szerint évente százezer darab készül majd belőle, és 21 ezer előrendelés már érkezett is rá flottaüzemeltető és lízingcégektől – magánszemélyek egyelőre nem tudják előrendelni az autót.

A cég elmondása szerint a dizájnt oly módon fejlesztették tovább, hogy az még jobb aerodinamikát kínáljon, és még hatékonyabban tudja hasznosítani a napenergiát. A jármű hatótávolsága mintegy 800 km lesz, amihez ideális esetben mintegy 69 km-t tudnak hozzácsapni a napelemek. A Lightyear 2 teljes specifikációt a cég nyárra ígéri.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.