Főoldal » elektromos autó » A Peugeot jövőjét tárja elénk ez a vagány elektromos tanulmány

A Peugeot jövőjét tárja elénk ez a vagány elektromos tanulmány

Las Vegasban, a CES 2023 elektronikai szakkiállításon bemutatkozott a Peugeot Inception, mely technológiáját és megjelenését tekintve is egyedülálló és úttörő a Stellantis autógyártó csoportban. A tisztán elektromos meghajtású tanulmányautó – mely az első termék a nemrég kinevezett új főtervező, Matthias Hossann vezetése alatt – egy radikális irányváltást hirdet a márka jövőben érkező villanyautóinak dizájnjában.

Az Inception látványosan ráfekszik az útra, a teteje mindössze 1340 mm magasságban húzódik, hosszúságra és szélességre viszont kifejezetten nagy az autó a maga 5 x 2,1 méterével. A tekintélyes dimenziókkal a Peugeot a vadonatúj elektromos padlólemez rugalmasságát igyekszik hangsúlyozni – ez a moduláris STLA kerül majd az évtized közepétől kezdődően számos villanyautó alá a Stellantis csoporton belül. Az Inception az STLA nagy méretű változatát használja, de készül belőle közepes és kis verzió is, valamint egy úgynevezett Frame konfiguráció, amelyre a haszongépjárműveket építik majd, például a Ram villanyautóját.

A Peugeot koncepcióautója 100 kWh kapacitású akkumulátorcsomagból nyeri az energiát, egy töltéssel mintegy 800 kilométert tudna megtenni a gyártó elmondása alapján. A 800V-os rendszernek köszönhetően percenként 30 kilométerre elegendő elektromosságot is fel tud venni az aksi, ráadásul mindezt vezeték nélkül, indukciós technológiával – állítja a Peugeot –, de ennek a töltési megoldásnak a bevezetését sorozatgyártású autókra nem erősítette meg a vállalat.

Az Inception kerekeit két villanymotor mozgatja együttesen 500 kW (680 lóerő) teljesítménnyel, így az autó majdnem kétszer olyan erős, mint a márka legnagyobb teljesítményű utcai modellje, a 360 lóerős 508 PSE. Nulláról száz kilométer/órára akár 3 másodperc alatt is fel tud gyorsulni.

A tervezők eltávolították a kormányoszlopot, helyette a manapság már nem annyira új keletű „steer-by-wire” elektronikai rendszert integrálták, és ez valószínűleg egyike lesz azoknak az újításoknak, amelyek a közeljövőben megjelennek a Peugeot utcai autóin. Az Inceptiont a Peugeot védjegyévé vált i-Cockpit felújított változata vezérli, amely az érintésérzékeny kezelőszervekre koncentrál. A videójátékok által inspirált Hypersquare vezérlőrendszert egy rugalmas képernyővel kombinálják a háttérben, amely 360°-ban jeleníti meg a vezetési vagy infotainment információkat.

Ki kell emelni, hogy az Inception nem kerül gyártásba ebben a formában, azonban mind a hajtástechnológia, mind a dizájn terén inspirációként szolgál a márka 2025-től megjelenő STLA padlólemezes modelljei számára.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.