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
auto
2024. 05. 30. csütörtök

Leállították a bátonyterenyei akkufeldolgozó működését

elektromosautó-akkumulátor

 Határozatlan időre felfüggesztette egy akkumulátor-feldolgozó működését a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal keddenszól a hivatal közleménye. A problémás üzemet már többször megbírságolták, ám a büntetések összegét legjobb indulattal is nevetségesnek lehetett csak minősíteni.

Most végre olyan büntetést kaptak, ami fájni is fog.

Felfüggesztve

Mint a hivatal írja: a bátonyterenyei üzem ugyan a környezetet nem szennyezte, de sorozatosan megszegte a működéssel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos szigorú előírásokat. A hatóság az elmúlt időszakban, összesen hat alkalommal, mintegy 100 millió forintra bírságolta a vállalatot, miután a folyamatos ellenőrzések mellett visszatérő szabálytalanságokat tapasztaltak.

Így például a cég nem követte az előírásokat a hulladék elhelyezése kapcsán, nem megfelelően vezették a dokumentációt, az engedélyezettnél több hulladékot dolgoztak fel, és mindez veszélyeztette a biztonságos működést is.

Ezért most, határozatlan időre, felfüggesztették az üzem működését, és csak akkor indulhatnak be újra a gépek, ha rendezték a felhalmozott hulladék helyzetét és megteremtik a jogszerű működés feltételeit.

A következmények nélküli ország

Aki nem olvas minket rendszeresen, az az oldal profilja alapján azt gondolhatná, hogy mi kérdés nélkül az akkugyárak és újrahasznosítók hazai építése mellett állunk ki, azonban aki hallgatja a Villanyórát, vagy olvassa írásainkat a témában az valószínűleg tudja, hogy véleményünk sokkal árnyaltabb a témában. Igen, jó, hogy a következő évtizedek technológiája megveti a lábát hazánkban, és az is fontos, hogy a magyar gazdaság jelentős részét adó autóipar a jövőben is itt maradjon, de ez csakis az érvényes EU-s és hazai környezetvédelmi és egyéb normák maradéktalan betartatása mellett képzelhető el. Ha pedig egy cég vét a szabályok ellen, akkor úgy kell megbüntetni, hogy legközelebb ez eszébe se jusson.

Az elmúlt évek és hónapok azonban azt mutatták, hogy hazánkban ezt nem csak az érintett cégek, de a hatóságok, illetve a jogszabályok sem veszik elég komolyan.

Így bár elsőre tetemes összegnek tűnhet a 100 milliós bírság, egy évi 18,5 milliárd forgalmú cégről beszélünk, melynek koreai anyavállalata, a SungEel Hitech tavaly 10,5 milliárd forintnak megfelelő adózott nyereséget mutatott fel. A termelés felfüggesztése remélhetőleg elég erős motiváció lesz a változtatásra.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.