Elektromos autó töltő Pakson

Szeptember 30-án pénteken átadták Paks első nyilvános elektromos autó töltőállomását az Aktív Energia Egyesület által létrehozott Forráspont Energiaház parkolójában. A Neumann János utcában található, környezettudatos módon megvalósított, és ennek az építési illetve üzemeltetési formának a bemutatását zászlajára tűző rendezvényközpont egy 2×3,6 kW-os váltóáramú (AC) töltővel várja a villanyautósokat. A töltésért egyelőre nem kérnek pénzt (hiszen ezt a jogszabályi környezet egyelőre nem teszi lehetővé), és a parkolás is ingyenes.

Elbaltázott elektromos autó töltő Pakson (fotó: Paks-Press Hírügynökség)
Elbaltázott elektromos autó töltő Pakson (fotó: Paks-Press Hírügynökség)

Az ABB gyártmányú oszlopon 2 db Type3-as (!) aljzat található, amihez az üzemeltető Type3-Type2 illetve Type3-Type1 kábelből is tud egyet-egyet biztosítani töltés idejére. Erre szükség is lesz, mert jelenleg ez az egyetlen Type3 csatlakozós töltő az országban, így ilyen kábellel nincsenek felszerelkezve a villanyautósok. Mivel Európában a Type2 (Mennekes) csatlakozó terjedt el szabványként (a Type3 ajánlással néhány francia és olasz cég próbálkozott, de lényegében alulmaradt a versengésben), az autósok ehhez rendelkeznek megfelelő kábellel, tisztelettel szeretnénk kérni a megrendelő és telepítő cégeket, hogy több Type3-as csatlakozójú töltőt ne telepítsenek Magyarországon. Az autósok nem akarnak további csatlakozó típusokhoz százezrekért kábeleket vásárolni, pláne akkor nem, ha az a csatlakozó semmi többet nem nyújt a már elterjedt és jól használható Type2-höz képest.

A töltő egyébként kerítésen belül található, kulccsal/kártyával kell indítani és szükség van hozzá a helyszínen elérhető kábelre. Ha két Type2 (vagy két Type1) csatlakozós autó érkezne egyidőben, akkor a két töltési pont ellenére is csak egy autó tudna tölteni, mert csak egy-egy kábel áll rendelkezésre. A töltőhöz reggel 9 előtt és délután 4 után nem lehet bejutni, így munkaszüneti napokon és munkaidőn kívül ez a töltési lehetőség elérhetetlen. Ez az eszköz remek célállomási töltő (destination charger) azok számára, akiknek a rendezvényházban van programjuk, de az elektromos autózás általános segítésére a korlátozott elérhetőség miatt alkalmatlan.

Pakson a tervek szerint hamarosan további két hasonló töltőállomás létesül, remélhetőleg a mostaninál jobb helyen, állandó elérhetőséggel és széleskörűen támogatott csatlakozó szabvánnyal.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?