Elektromos autókkal enyhítené India légszennyezését az Uber

Akinek nem a földrajz volt a kedvenc tantárgya a középiskolában, legalább két dolgot az is biztosan tud Indiáról: rengeteg az ember, és katasztrofális a levegő minősége a városokban. Az európai nagyvárosok, főleg London és Párizs már felismerte, hogy a közlekedés elektromosításával megtisztítható a városi levegő, azonban az itteni légszennyezés okozta szmog össze sem hasonlítható azzal, ami a kínai és indiai utcákat ellepi. Ez a súlyos környezeti probléma nem csupán az emberek légzőszervrendszeri megbetegedéseiért felelős, hanem olyan tömegkarambolokért is, ami néhány héttel ezelőtt történt Delhiben. Az alábbi videón látható ahogyan az autók egymásba rohannak, mert a szmogtól szinte semmit nem lehet látni.

Éppen ezért hasonlóan a kínai törekvésekhez, India is elhatározta, hogy 2030-ra kizárólag elektromos járművek fogják járni az utakat. Most egy újabb lépésként az indiai Mahindra&Mahindra autógyártó vállalat az Uberrel kötött megállapodást, miszerint a fuvaroztató cég kedvezményeket biztosít azoknak a sofőröknek, akik az autógyártó által épített elektromos autókat megvásárolják és használják a munkájuk során. A Mahindra&Mahindra kicsi és olcsó villanyautókat gyárt, mint például az e2o, ami átszámítva körülbelül 3 millió forint. Ezzel a kocsival nagyjából 140 kilométert lehet megtenni egy töltéssel, és 85 km/h a végsebessége. Az e2o mellett az új eVerito elektromos szedán is helyet fog kapni az Uber flottájában.

Mahindra e2o
Mahindra eVerito
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.