Ismét a legjobb elektromos autónak választották a Chevrolet Bolt EV-t

Az amerikai The Car Connection autók összehasonlításával, értékelésével, vásárlóknak való segítségnyújtással és tanácsadással foglalkozik, s ezek mellett minden évben kiválasztja a Legjobb Vételt, azaz az általuk több szempont alapján legjobbnak vélt kocsit. Az elektromos autó kategóriában már tavaly is a Chevrolet Bolt EV-t választották nyertesnek, és ez most sem történt másképp. Emellett tavaly a Bolt a Motor Trend magazin Év Autója címét is megszerezte.

Annak, hogy a 2017-es évben nem akadt párja az itthon Opel Ampera-e néven ismert kocsinak a villanyautók között, a The Car Connection szakértői szerint az ára és a hatótávja volt az oka, és pont ezek miatt lesz 2018-ban is a legjobb elektromos autó. A Bolt EV 238 mérföldet (380 km) képes megtenni egyetlen töltéssel, és ebben a tekintetben mindmáig nem akadt vetélytársa az árához képest. Kettő autó jött szóba riválisként: a 2018 Nissan Leaf, melynek hatótávja közel 90 mérfölddel elmarad a Bolt EV-étől, illetve a Tesla Model 3, melynek alapmodellje szintén kisebb távolságot tud megtenni egy töltéssel, a nagyobb hatótávú változat pedig sokkal drágább lesz. A Model 3-as ellen hozták fel továbbá azt az érvet is, hogy nem lehet egyszerűen besétálni a a legközelebbi szalonba és hazavinni egyet, mint ahogyan az a Chevrolet választása esetén megoldható.

A The Car Connection szerkesztői továbbá hangsúlyozták, hogy a Bolt EV-t nem kizárólag a hatótávolsága miatt tekintik a jelenleg elérhető legjobb villanyautónak. Fontos szerepet játszik benne az is, hogy egy teljesen hétköznapi autóról van szó. Jól kezelhető, a beltérhez felhasznált anyagok jó minőségűek, és bőven elég hely van benne 4 felnőtt és egy rakás csomag számára. A kinézete egyszerű, nem túl látványos, de elfogadható, a technológiai felszereltsége is pont elég. A vezetési élmény és a teljesítmény azt az érzetet kelti, mintha egy hagyományos autót vezetnénk, eltekintve persze a gyorsításnál elérhető hatalmas forgatónyomatéktól. De a hatótáv mellett a másik legnagyobb előnye az ára, ami az Egyesült Államokban az adókedvezménnyel együtt (ÁFA nélkül) körülbelül 30 000 dollár, azaz 7,8 millió forint, Németországban pedig alapáron átszámítva (ÁFÁ-val) közel 11 millió forint.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.