Fontos győzelmet aratott a Tesla az autókereskedőkkel szemben

A fellebviteli bíróság felmentette a Teslát azon per alól, melyet a Missouri Gépjárműkereskedők Egyesülete (MADA, Missouri Automobile Dealers Association) nyújtott be azzal az indokkal, hogy a gyártó jogtalanul kereskedik Missouri államban. Nem ez az első eset, hogy a Teslának a bíróságon kell harcolnia az autókereskedőkkel, hogy jelen lehessen boltjaival és szervizeivel az USA valamely államában: hasonló pereskedés játszódik le Michiganben is, ahol a nagy autógyártók, a GM, a Ford, és a Fiat Chrysler lobbijának köszönhetően Elon Musk vállalata nem juthat hozzá a szükséges engedélyhez. A Tesla vezérigazgatója ugyanis nem hajlandó járműveit autókereskedéseken keresztül árulni, mondván azok nem fordítanak elég figyelmet az elektromos autókra, ehelyett saját, “közvetlenül a vevőkhöz” eladási módszerét alkalmazza. A 2014-es törvény következtében, mely megtiltja az autók közvetlen értékesítését, Michiganben továbbra sem működhet Tesla márkakereskedés.

Ahol a Tesla nem tud közvetlenül eladni, ott galériákban népszerűsíti autóit, Forrás: InsideEVs

 

A jelenlegi ügyben a MADA is arra hivatkozott, hogy az autógyártóknak a ’80-as években megalkotott rendszer szerint kell kereskedniük, s amíg ez nem változik meg, addig a Teslának nincs helye Missouriban. Szerintük, gazdasági versenyzőként és adófizetőként joguk van beleszólni az engedélyek kiadásába a Tesla számára. A bíróság azonban megállapította, hogy a felperesnek nincs törvényes joga keresetet beadni, ugyanis nem szenvedett el semmilyen közvetlen kárt az alperes által. A bíróság hozzátette, hogy döntésük teljes mértékben megegyezik minden más ítélettel, amit a Teslát érintő hasonló ügyekben meghoztak az ország más államaiban.

A Tesla értékesítési engedélye az USA államaiban. A zölddel bekeretezett Missouri. Forrás: InsideEVs

Az autókereskedők egyesületének vezetője elmondta, hogy csalódott a végső döntés miatt, és fontolgatja, hogy a Missouri Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak az ügyben. A Tesla szóvivője azt nyilatkozta, hogy már közel 5 éve szolgálják ki az állam vásárlóit, hozzájárulva Missouri gazdaságához és munkalehetőségeihez, és ez most folytatódni is fog. A gyártónak egyébként jelenleg Kansas City-ben és St. Louis külvárosában vannak üzletei.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.