Főoldal » villanyautózás a gyakorlatban » Teszt: Renault Zoe 41 kWh R90 vs Q90

Teszt: Renault Zoe 41 kWh R90 vs Q90

A Renault Zoe nem csak egy aranyos városi elektromos autó, hanem egy különleges csúcstechnológiai bemutatóterem is egyben. Ez ugyanis az egyetlen típus a világon, amely nem csak egyenáramú (DC) töltőről, de váltakozó áramról (AC) is képes 22 kW-nál nagyobb teljesítménnyel tölteni. Legalábbis a Q90-es kódjelű verzió. Mert létezik az autóból R90 jelzéssel ugyanolyan akkumulátorral olyan változat is, ami „csak” 22 kW-os teljesítménnyel tud tölteni. Természetesen a motor elektronikáján keresztül nagyobb, 43 kW teljesítményű töltésre képes verziónak felára is van, nem csak a vásárláskor, de a specifikáció szerint fogyasztásban és töltési hatékonyságban is. Már régóta érdekelt bennünket, hogy vajon melyik típust is érdemes megvenni, és a valóságban mennyi a hatékonyságbeli különbség a két modell között. Nemrég sikerült két villanyautós tagtársunk Q90-es és R90-es autóit összeszervezni egy ilyen teszthez, amiről készítettünk egy videót is.

Ha tetszik, akkor iratkozz fel a Youtube csatornánkra, és ne felejts el rákattintani a kis harang ikonra!

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.