Két év múlva már évi százezer I.D. gurulhat ki a Volkswagen gyárából

Az elmúlt hetekben a nagy német autógyártók vívták ki maguknak a sajtó és az autóipar figyelmét legújabb következő generációs villanyautóik bemutatásával, vagy az azokról szóló kedvcsináló képek és videók szivárogtatásával. Ugyan mind az Audi, a BMW, a Porsche, a Mercedes-Benz, és a Volkswagen tartogat a vásárlói számára legalább egy tisztán elektromos meghajtású autót 2019-ben, de legkésőbb 2020-ban, arról csak nagyon ritkán esik szó, hogy pontosan hány darab is fog évente készülni a várva várt járművekből. A német vállalatok közül e tekintetben talán a Volkswagen a legérdekesebb, hiszen a prémium gyártók mellett tőle várhatjuk a legolcsóbb, mindenki számára elérhető villanyautót, amely akkora keresletnek néz elébe, hogy nagyon nem mindegy, mekkora gyártási kapacitást tervez hozzárendelni a VW. A gyakran az elektromos autókról szóló sajtóbejelentések királyának nevezett autóipari konszern már a jövőben érkező tisztán villanyos modelljeit tömörítő I.D. széria teljes sorozatát mutatta be koncepció formájában, bizonyítva, hogy a szavakkal és a látványos mutatványokkal jól tud bánni, az olyan elektromos autók fejlesztésében viszont, melyek ténylegesen segíteni fognak eltüntetni a füstös autókat az utakról, egyelőre nem remekelt. Korábban már felmerültek pletykák napi 1500 I.D. gyártásáról, az igazgatótanács egyik tagja, Thomas Ulbrich viszont most azt is elárulta, hogy hány jármű gyártásával számol a vállalat a legelső dedikált villanyautó, a ferdehátú I.D. termelésénél éves szinten.

EZT OLVASTAD MÁR?  Megnyílt az első Polestar bemutatóterem
A VW zwickaui gyára

Az igazgató nyilatkozata szerint 2020-tól a zwickaui üzem 100 000 darab villanyautóval járul hozzá a Volkswagen elektromobilitási stratégiájához minden évben, aminek következtében 2025-re lehetővé válik, hogy a gyártó évente több mint egymillió tisztán elektromos gépkocsit adjon el világszerte. Mindez a hagyományos Volkswagenek gyártási kapacitásához képest csekélynek tűnik, de a nagy autógyártók az elektromobilitás terén mutatott teljesítményéhez képest pozitív előrelépésnek tekinthető. Az I.D. gyártása már 2019-ben megkezdődik, az ennek otthont adó szászországi létesítmény teljes átalakítása – a jelenlegi csak hagyományos autók termeléséről kizárólag villanyos autók termelésére – viszont várhatóan csak 2020 közepére készül el.

„Zwickau valójában csak a jéghegy csúcsa. A küldetésünk nem kevesebb, mint az egész Volkswagen Group termelési hálózatát az e-mobilitás felé átterelni. Ez világszerte 16 helyszínt jelent. És csupán három éven belül” – mondta el Ulbrich, hozzátéve, hogy Kínában is épülni fog egy teljesen új gyár kifejezetten elektromos autók számára, egy meglévő pedig átalakításra kerül. Az észak-amerikai gyártás helyszíne egyelőre még nem tisztázott.

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.