Első elektromos autója tesztelésére készül a Suzuki

Októberben fog megkezdődni a Suzuki Motors emblémáját viselő legelső elektromos meghajtású autómodell intenzív tesztelése, miután elkészül az erre a célra készített első 50 darab prototípus. Ha valakinek újdonság, hogy az olcsó népautóiról ismert, nálunk is tevékenykedő japán vállalat is villanyautó fejlesztésébe kezdett, az nem véletlen, ugyanis a járművet kifejezetten a legfontosabb piacára, Indiába szánja a Suzuki, így a tesztelés is itt fog zajlani, hogy minden zökkenőmentes legyen az autó 2020-as megjelenésekor. A Wagon R típusra épülő zéró emissziós gépkocsit a Suzuki indiai leányvállalata, a Maruti Suzuki mutatta be néhány héttel ezelőtt, a fejlesztésben azonban a Toyota mérnökei is részt vettek, miután a gyártó 2017 novemberében egy szerződés keretében beleegyezett, hogy technikai segítséget nyújt a Suzukinak az indiai piacra épített villanyautóinál, cserébe pedig ő is forgalmazhatja a járműveket.

Méretével és kinézetével Európában nem lenne közönségkedvenc, de Indiában siker lehet, Forrás: ExpressDrives

2017-ben Indiában összesen 3,28 millió személygépjármű talált gazdára, melynek majdnem fele Suzuki volt, mely így elnyerte az ország legjelentősebb autógyártója címet. Az egyre növekvő indiai piac olyannyira fontos a japánok számára, hogy számos olyan autós szolgáltatást felkínálnak itt, amit saját otthonukban egyáltalán nem, így az elektromos offenzíva is először itt összpontosul, és csak később éri el a csökkenő népességű és zsugorodó keresletet mutató Japánt. A tervek szerint a későbbiekben az elektromos Wagon R más országokban is elérhetővé válik, és még több modell csatlakozik majd a Suzuki villanyautó-felhozatalába, de bővebb részletek ezzel kapcsolatban nem derültek ki, így egyelőre arra is bizonytalan ideig várnunk kell, hogy Európába is érkezzen egy villanyos Suzuki.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.