Első elektromos autója tesztelésére készül a Suzuki

Októberben fog megkezdődni a Suzuki Motors emblémáját viselő legelső elektromos meghajtású autómodell intenzív tesztelése, miután elkészül az erre a célra készített első 50 darab prototípus. Ha valakinek újdonság, hogy az olcsó népautóiról ismert, nálunk is tevékenykedő japán vállalat is villanyautó fejlesztésébe kezdett, az nem véletlen, ugyanis a járművet kifejezetten a legfontosabb piacára, Indiába szánja a Suzuki, így a tesztelés is itt fog zajlani, hogy minden zökkenőmentes legyen az autó 2020-as megjelenésekor. A Wagon R típusra épülő zéró emissziós gépkocsit a Suzuki indiai leányvállalata, a Maruti Suzuki mutatta be néhány héttel ezelőtt, a fejlesztésben azonban a Toyota mérnökei is részt vettek, miután a gyártó 2017 novemberében egy szerződés keretében beleegyezett, hogy technikai segítséget nyújt a Suzukinak az indiai piacra épített villanyautóinál, cserébe pedig ő is forgalmazhatja a járműveket.

Méretével és kinézetével Európában nem lenne közönségkedvenc, de Indiában siker lehet, Forrás: ExpressDrives

2017-ben Indiában összesen 3,28 millió személygépjármű talált gazdára, melynek majdnem fele Suzuki volt, mely így elnyerte az ország legjelentősebb autógyártója címet. Az egyre növekvő indiai piac olyannyira fontos a japánok számára, hogy számos olyan autós szolgáltatást felkínálnak itt, amit saját otthonukban egyáltalán nem, így az elektromos offenzíva is először itt összpontosul, és csak később éri el a csökkenő népességű és zsugorodó keresletet mutató Japánt. A tervek szerint a későbbiekben az elektromos Wagon R más országokban is elérhetővé válik, és még több modell csatlakozik majd a Suzuki villanyautó-felhozatalába, de bővebb részletek ezzel kapcsolatban nem derültek ki, így egyelőre arra is bizonytalan ideig várnunk kell, hogy Európába is érkezzen egy villanyos Suzuki.

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.