Volkswagen 2020 – Electric for all

Szeptember közepén „Electric for all” néven Európában is elindította a 2020-ban megjelenő elektromos autóit felvezető kampányát a Volkswagen. Minden jel arra utal ugyanis, hogy a német autógyártó az évtized végén tényleg elkezdi az átállást az elektromos meghajtásra, és egy teljesen új, tisztán elektromosnak tervezett modellpalettával lép be az elektromobilitás piacára. Az I.D. névre keresztelt modellcsalád 4+1 tagját látványos koncepcióautóként (illetve a +1 mint versenyautó) már bemutatták a nagyközönségnek, és úgy néz ki, hogy az első négyből valamilyen formában előbb-utóbb rendelhető autó is lesz. 2020-ban a Volkswagen 150 ezer elektromos autót szeretne gyártani és értékesíteni, melyből 100 ezer az I.D sorozat tagja lesz. Először a kompakt I.D. kerül a szalonokba, amit rövid időn belül követ majd a SUV I.D. is. A termelést 2025-ig évi 1 millió darabra tervezik felfuttatni. A Volkswagen most nagyjából 6 millió autót gyárt évente, így még a 2025-ös érték is csak egy kis része lesz a teljes gyártásnak.

Az I.D., az I.D. Buzz, az I.D. Crozz és az I.D. Vizzion modellek bár teljesen eltérő szegmensbe tartoznak, közös alvázra épülnek. A Volkswagen az elektromos autókhoz MEB néven egy teljesen új, rugalmasan alakítható platformot fejlesztett ki, ami a jövőben nem csak a Volkswagen, de a csoportba tartozó más gyártók (Seat, Skoda, Audi) autóinak és a Volkswagen kis-haszongépjárműveinek is az alapjait képezheti. Mivel nem hagyományos meghajtású járművek alvázára kell építkezni, így mindent úgy lehetett kialakítani benne, ahogy az a legoptimálisabb. Ez sokkal tágasabb autók kialakítását teszi majd lehetővé. Ráadásul a platform minden korábbinál rugalmasabban méretezhető, így az erre épülő autók rendkívül gazdaságosan gyárthatók. Ez a Volkswagen állítása szerint olcsóbb, megfizethetőbb autókat fog eredményezni. Thomas Ulbrich, a Volkswagen márka igazgatósági tagja az új platform bevezetésének jelentőségét a Bogárról a Golfra való váltáshoz hasonlította. A technológiai alap fejlesztése kész, mint ahogy a négy modellé is, amivel a sorozat indul. Az akkumulátorbeszállítókkal aláírták a szükséges szerződéseket, és már folyik a zwickaui gyár 1 milliárd eurós átalakítása is.

MEB platform

Az új platformban a lapos akkumulátorcsomag az első és a hátsó tengelyek közé került, és mérete rugalmasan változtatható. Ez nem csak helytakarékos megoldás, de alacsonyan tartja az autó súlypontját is, és segít az ideális súlyeloszlásban is. A fő motor a hátsó tengely vonalába kerül, a teljesítményelektronikával és a fix áttételű váltóművel együtt, amelyek egy kompakt egységet képeznek. Az első tengelyre kisebb teljesítményű, kiegészítő motor és elektronika kerülhet. A 12 voltos részegységeket a nagy feszültségű akkumulátorról egy DC/DC konverter látja el energiával, de az a Volkswagen által közzétett fotók alapján úgy tűnik, hogy a láncból egyelőre nem hagyják ki az elavultnak és feleslegesnek tűnő 12 V-os savas ólomakkut.

Az új alvázhoz új rendszerek is készülnek, hiszen ma már alap elvárás, hogy az autó folyamatosan online kapcsolattal rendelkezzen, illetve hogy ezen a kapcsolaton keresztül rendszeresen érkezzenek szoftverfrissítések és új funkciók. Ezt a Volkswagen az E3 elektromos architektúrán és a vw.OS operációs rendszeren keresztül valósítja meg.

Akkumulátor

A MEB rendszerben használt akkumulátor igény szerint skálázható, így lehetőség van kisebb és nagyobb kapacitású modellváltozatok készítésére is. A főleg városban használt autók így kisebb hatótávval olcsóbban készülhetnek, mint a hosszabb utakra használt nagyobb hatótávolságú modellek. Az alumínium keretnek köszönhetően az akkumulátorok súlyelosztása minden kivitelnél optimális lehet, a levehető felső burkolat pedig biztosítja a könnyű javíthatóságot is. A MEB platform akkumulátorai zacskós és prizmatikus cellákból is felépülhetnek, de ha a következő évtized második felében elterjednek a szilárdtest akkumulátorok, akkor azok integrálása is lehetséges lesz. Az akkumulátorcsomag aktív hűtésre megoldható, de az nem egyértelmű, hogy ez minden esetben a rendszer részét képezi-e, vagy csak bizonyos modellekben kerül az autóba. A töltési teljesítmény akár 125 kW is lehet, ami a kompakt I.D. kategóriában jelenleg egy modellnél sem érhető el.

Töltőinfrastruktúra

A Volkswagen szerint az összes töltés fele otthon, további 20%-a pedig a munkahelyeken fog megtörténni, de ezek sem lesznek feltétlen mindennaposak, hiszen az autósok többsége nem autózik 50 km-nél többet naponta. Erre a két helyszínre a cég 300 eurós fali töltőket kínál majd, amelyekkel váltakozó áramon (AC) akár 11 kW (3×16 A) teljesítménnyel is tölthetők lesznek az autók. A Volkswagen tervei között szerepel egy 22 kW-os DC töltő bevezetése is, amely nem csak az autó töltésére, de az autóból a hálózatba való visszatöltésre is képes lesz, így az autó az akkumulátorban völgyidőszakban eltárolt olcsó áramot csúcsidőben akár el is tudja adni.

A maradék 30%-nyi töltésből 25% nyilvános töltőpontokon, a fennmaradó 5% pedig autópályák mentén történik majd. Ezek mind 125 kW vagy nagyobb teljesítményűek lesznek, amivel 30 perc alatt a továbbutazáshoz elegendő energia tölthető az autóba.

I.D. (Neo)

I.D. Crozz

I.D. Buzz

I.D. Vizzion

I.D. R Pikes Peak

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.