Főoldal » elektromosautó-töltés » Két új villámtöltőt avatott a MOL

Két új villámtöltőt avatott a MOL

A MOL nem csak Magyarországon, de régiós szinten is elkezdte a villámtöltő infrastruktúra építését, aminek első jelei is látszanak már. Idén január elején először Bukarestben nyitott a MOL villámtöltőt, amit az elmúlt hetekben Szlovákiában és Szlovéniában követett egy-egy állomás.

A szlovákiai töltő Pozsony belvárosában a Prístavná úton álló Slovnaft benzinkútra került. A Siemens gyártmányú töltőoszlop CHAdeMO, CCS és Type 2 fejjel is rendelkezik, így minden típusú autó villámtöltésére képes. A töltő különlegessége, hogy a NEXT-E projekt első működő töltője, amit idén év végéig Magyarországon és Horvátországban is több töltő követ. A pozsonyi töltő használata egyelőre ingyenes.

A Szlovéniában Ljubljana melletti Kranjban szeptemberben átadott Efacec gyártmányú villámtöltő viszont nem a NEXT-E  projekt része, az a MOL önálló beruházásaként valósult meg. Ez a töltő szintén minden szabványt támogat, és egyelőre a pozsonyihoz hasonlóan a nap 24 órájában térítésmentesen használható.

 

 

A NEXT-E első magyarországi helyszíneiről már volt szó, azonban Horvátországban is gőzerővel folynak a munkálatok. Az első töltőket várhatóan még ebben a hónapban átadják Zágrábban az alábbi helyszíneken (térképen pirossal jelölve; a két másik helyszín a NEXT-E konzorciumi más tagjainak helyszíne):

  • Zagreb – Istok
  • Zagreb Jankomir
  • Zagreb Buzin
  • Zagreb Lucko

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapírója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.