Madrid nem viccel, már novemberben repülnek a legszennyezőbb autók a központból

Sorban érkeznek a bejelentések a világ nagyvárosaiból, miszerint a következő évtizedekben az összes benzines és dízeles autót száműzik a város határain kívülre, és csak az ott élő emberek levegőjét nem szennyező zéró emissziós járműveket engedik szabadon közlekedni. Az ilyesfajta ígéretekhez egyelőre ritkán társul tényleges intézkedés, ám a spanyol főváros éppen annak a küszöbén áll, hogy gyökerestül átformálja a belvárosi közlekedését. A nemzetközi sajtó szinte egyáltalán nem foglalkozott a témával, holott a spanyol napilapok hónapok óta azzal vannak tele, hogy novemberben életbe lép a Madrid Central elnevezésű rendelet, mely megtiltja a 2000 előtt regisztrált benzines, és a 2006 előtt forgalomba helyezett dízeles gépkocsik behajtását a város központjába. A centrum alatt ráadásul nem csak néhány utcát értenek a döntéshozók, hanem egy 472 hektáros területet, melynek határait az M30-as főút jelöli ki. A gépkocsik által korlátozottan megközelíthető zónák már több mint 10 éves múltra tekintenek vissza a 3 milliós fővárosban: a legelső Residental Priority Zone 2005-ben jelent meg a Las Letras történelmi városnegyedben, és azóta három ilyen zóna is az autósok útjába állt. Jóllehet a kezdeti korlátozások főleg olyan területekre vonatkoztak, ahol a szűk utcák amúgy sem a négykerekűeknek lettek kitalálva, az új rendelet már olyan forgalmas sugárutakat is lefed, mint például a Gran Via.

Íme az érintett terület, Forrás: madridiario.es

Kezdetben természetesen számos engedmény könnyíti az új rendszerhez való alkalmazkodást: kivételt élveznek például a belvárosban lakók, ők bármilyen autóval behajthatnak a zónába, sőt, fejenként havi 20 „meghívót” is kapnak, melyekkel bárkit feljogosíthatnak a belépésre a járművének meghajtásától függetlenül. Egyelőre a taxik is tovább működhetnek a körbezárt városrészben, ám 2025-re, amikor a dízel már Madrid teljes területéről eltűnik a tervek szerint, valamennyinek elektromosnak kell lennie. A városi tanács szerint a rendelet a fővárosban nap, mint nap közlekedő és parkoló autók 20%-át érinti.

Ilyen címkék alapján döntik el, mely jármű hajthat be a zónába, Forrás: thelocal.es

Az első néhány hónapban a belvárosi övezetbe való belépési pontoknál rendőrök fogják figyelni az autókon elhelyezett ökomatricákat, aki pedig szabálytalanul hajt be a zónába, az egyelőre csak figyelmeztetést kap. Januártól a rendőrök munkáját átveszi az ebből a célból felszerelt kamerarendszer, valamint egy hónappal később már a szabálysértőknek sem lesz kegyelem, 90 eurós bírságot kell fizetniük Madrid szennyezéséért. A Madrid Central kapcsán több politikus is aggodalmát fejezte ki, mondván, hogy ilyen kaliberű változás még nem kivitelezhető, és a végrehajtáshoz szükséges koordináció sem megfelelő. A folyamatos ellenállás miatt a változtatások érvénybe lépése többször is eltolódott, a legújabb hírek szerint november 30-a a kezdő dátum a korábban kitűzött 23-a helyett. Ugyan a teljes tiltás még odébb van, ha a rendszer megfelelően működik, jó alapja lehet a későbbi szigorításoknak.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.