Bővül a győri Tesla Supercharger?

Mint ismeretes, a Model 3 Európában nem a korábban megismert, DC töltési lehetőséggel kombinált Type2 csatlakozóval, hanem az itt kvázi kötelező szabványként ismert CCS Combo csatlakozóval jelent meg. Mivel ez a csatlakozó nem kompatibilis az eddig telepített Superchargerekkel, a töltőket is frissíteni kellett. A Tesla bámulatos sebességgel állt a munkához, és alig három hónap alatt szerte Európában szinte mindenütt hozzáadta a szükséges kábeleket a töltőoszlopok egy részéhez. Mivel Magyarországon a Model 3 hivatalosan még nem kapható, így érthető, hogy a győri és a sormási oszlopok a sor végére kerültek, de múlt héten az M1-es autópálya mellett lévő 4 állásos Supercharger két oszlopára is felkerült a Model 3-asok töltéséhez szükséges extra kábel.

Alul a Type2, felül a CCS 2 csatlakozó látható. (fotók: Janik Róbert)

Bár ezeket az oszlopokat a Tesla Model S és Model X tulajdonosok továbbra is használhatják, az etikett azt javasolja, hogy amennyiben van szabad hely a csak Type2 csatlakozós oszlopoknál, akkor a nagyobb Teslákat illik azok valamelyikén tölteni, hogy a csak CCS-en villámtölthető Model 3-ak se kényszerüljenek felesleges várakozásra. A CCS csatlakozó ugyan azonos a többi europai és koreai gyártású villanyauton lévővel, de a Tesla oszlopairól ezek az autók nem tölthetők, a töltés csak Tesla Model 3 csatlakoztatasa esetén indul.

Ezeken az oszlopokon a Model 3-asok elsőbbséget élveznek.

Magyarországon persze valószínűleg még ritka dolog a sorban állás a Supercharger állomásoknál, de a helyi DSO (és feltehetőleg vele együtt a Tesla is) már készül arra az időre, amikor le kell telepíteni a többi ide tervezett oszlopot is. Az ehhez szükséges 1000 kVA-es trafó beszerelése miatt idén május 15-én reggel 8 és este 8 között, illetve május 17-én reggel 8 és délután 4 óra között áramszünet lesz mind a déli, mind pedig az északi autópálya pihenőben. Az új trafó a régi mellé kerül, és elegendő teljesítménnyel rendelkezik mind a 16 tervezett Supercharger állomás kiszolgálására. Arról egyelőre nincs információnk, hogy a töltő bővítésére mikor kerülhet sor, de ha a szükséges teljesítmény a helyszínen van, akkor igény esetén akár 1-2 hónapon belül megtörténhet a bővítés is.

Trafócsere
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.