Főoldal » elektromosautó-töltés » Maglódon és Csömörön üzemelt be villámtöltőket a Mobiliti

Maglódon és Csömörön üzemelt be villámtöltőket a Mobiliti

A Decathlonnal folyó közös projektjének keretében múlt héten egyszerre két helyen, Maglódon és Csömörön állított üzembe elektromos autó villámtöltőt a Mobiliti. A töltőszigeteket szokásos módon egy 50 kW-os Tritium DC villámtöltőből és egy 2×22 kW-os Ensto AC gyorstöltőből álló páros alkotja, így a parkolóban egyszerre akár három autó is tölthető. A két cégnek Budaörs, Zalaegerszeg és Szombathely után ez már a negyedik, illetve ötödik közös töltőpontja. A most beüzemelt töltők az M0-ás keleti szektorának forgalmát segítik, több töltési lehetőséget is biztosítva például az M5-ös és az M3-as autópályák között közlekedőknek.

Mobiliti – Decathlon töltők Csömörön

Mindkét egyenáramú (DC) töltő részt vesz a Mobiliti tesztüzemében, melynek keretében a töltési szolgáltatás díja 10 forint percenként, de a váltakozó áramú AC töltők használata díjmentes. A töltés indításához az NKM TöltőPont applikáció szükséges, ami ingyen telepíthető az Apple App Store-ból és a Google Play áruházból, viszont a fizetős szolgáltatás igénybevételéhez regisztráció, számlázási cím egy bankkártya megadása feltétlen szükséges. Bár a regisztráció egyszerű és nem különösebben időigényes, mindenképpen érdemes előre elintézni. Fontos tudni, hogy a jogszabályok által megkövetelt számlázási cím megadása nélkül a töltők nem indulnak. A töltés applikációból való indítása után a töltőt csak a töltést indító felhasználó állíthatja le. Az alkalmazás segítségével már az érkezés előtt is ellenőrizhető a töltő foglaltsága illetve működőképessége, ami nagy segítség az út közben érintett töltők kiválasztásánál. Az applikáció adatbázisa tartalmazza az összes ellenőrzött és jó eséllyel működő magyarországi elektromos autó töltőt, így a Mobiliti töltőinek megtalálásán túl univerzálisan is jól használható.

Mobiliti – Decathlon töltők Maglódon

A két cég a már működőkön túl további 7 áruház parkolójába, Győrbe (M1), Székesfehérvárra (M7), Dunaújvárosba (M6), Kecskemétre (M5), Dunakeszire (M0), Miskolcra (M30) és Debrecenbe (M35) tervez töltőket telepíteni a következő 3 hónap során. Bár az előkészületek már 2018 közepe óta tartanak, az első 5 közös töltőt mind az elmúlt 2 hónapban telepítették, és a következő 2-3 hétben további 2 helyszín beüzemelése várható. A villanyautóval érkezők számára bíztató, hogy a készülékek bekapcsolásával egy időben Csömörön és Maglódon is elkészült a parkolók felfestése és kitáblázása, így kisebb az esély, hogy más autósok elfoglalják a töltőkhöz tartozó parkolókat. A Mobiliti a már említetteken kívül Balástyán (M5) és Sormáson (M7) üzemeltet autópálya menti villámtöltőket, míg Budapesten a helyben közlekedőket a Köki Terminál bevásárlóközpont mélygarázsában álló töltők segítik. Ezeken túl a szolgáltató tucatnyi városban üzemeltet váltakozó áramú készülékeket célállomás töltő gyanánt.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.