Lightyear One – A valóban öntöltő villanyautó

Mióta megjelentek az első elektromos, vagy akár hibrid autók, nincs olyan ember, aki még ne tette volna fel magának (vagy másoknak) a kérdést, hogy miért nem teszünk napelemet a tetejére. Nagyon röviden azért, mert túl kicsi az autó teteje, így nem érdemes, annyira kevés hatótávot töltene be. Részletesebben majd kielemzem egy másik cikkben.

Időnként vannak azért ilyen próbálkozások, például a Sono Sion, de a Toyota is tesz napelemet a Prius 4 plugin tetejére, amivel akár 5 km extra elektromos hatótáv is nyerhető naponta.

A hamarosan bemutatkozó Lightyear One viszont ígéretesnek tűnik. Nem azért, mert ők feltalálták a jelenleginél nagyságrendekkel hatékonyabb napelemet, hanem azért, mert komplex rendszerben gondolkoznak. Az alapkoncepció, hogy az autó legyen nagyon könnyű, nagyon áramvonalas és nagyon hatékony, ha pedig nagyon alacsony fogyasztást sikerül elérni, akkor máris értelmet nyerhet a napelemes töltés. A kiemelkedő energiahatékonyság kellemes mellékterméke a villámgyors töltés. Bár ez az autó sem lesz képes egy otthoni konnektorról több energiát betölteni egy éjszaka alatt, mint bármelyik másik elektromos autó, nem mindegy, hogy az egy éjszaka alatt egy maximum 16 Amperes normál konnektorról betöltött 20-30 kWh 150 vagy 300 km hatótávot jelent.

Lightyear One

A Lightyear One csapata május 14-én adott ki egy sajtóközleményt, amely szerint idén nyáron bemutatják a kész prototípust.

Az autó tervezésekor az elektromos autók két legfontosabb kérdésére próbáltak megoldást találni, ezek a hatótávolság és a töltés. Az autó négy kerékagy motort kapott, aminek előnyei a négykerék-meghajtás és az energiahatékonyság. (A rugózatlan tömeg kérdésére nem tér ki a sajtóközlemény.) A kedvező légellenállással, könnyű súllyal és hatékony energiafelhasználással elérhető alacsony fogyasztásnak köszönhetően a teljesen feltöltött akkumulátorral vezetési stílustól függően nem kevesebb, mint 6-800 kilométeres hatótávot ígérnek töltés nélkül, amelyből ráadásul egy éjszaka alatt akár 400 km visszatölthető normál háztartási konnektorból. Ez utóbbi adat 8 kWh/100 km alatti fogyasztásra enged következtetni.

A világpremierre június 25-én kerül sor Hollandiában. A bemutatót a környezetvédők és a villanyautó rajongók egyaránt kíváncsian várják, leginkább valószínűleg az a 100 ember, akik már lefoglalózták a Lightyear One egy-egy példányát.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.