Önvezető autók bemutatója Zalaegerszegen

Önvezető járművekkel mutattak be manővereket a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpálya május 20-i hivatalos átadásán a meghívott résztvevőknek. A rendszer kiépítésében és a bemutatóban részt vett a Magyar Telekom, a T-Systems Magyarország, az Ericsson Magyarország, Budapesti Műszaki Egyetem, az iMar Navigation, valamint az APZ Kft.

A járművek az 5G mobilinternetes technológia felhasználásával kommunikálnak egymással egy központi rendszeren keresztül. A rendszer működéséhez elengedhetetlen az 5G mobiltechnológia jelenleginél tízszer nagyobb adatátviteli sebessége és rövid válaszideje.

A bemutatón a Budapesti Műszaki Egyetem és a ZalaZONE együttműködésével átalakított Smart egyaránt reagált a virtuális térben elhelyezett és a valós térben szenzorokkal érzékelt objektumokra, így például az autó a vezető beavatkozása nélkül reagál egy gyalogos megjelenésére.

Az iMAR Navigations tesztautói valós idejű forgalmi szituációkat demonstráltak például automatizált előzést mutattak be, szintén az 5G kommunikációs rendszert felhasználva.

EZT OLVASTAD MÁR?  Mercedes-Benz Vision URBANETIC: ilyen koncepciót sem látni minden nap

Elektromos autót használsz?