Önvezető autók bemutatója Zalaegerszegen

Önvezető járművekkel mutattak be manővereket a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpálya május 20-i hivatalos átadásán a meghívott résztvevőknek. A rendszer kiépítésében és a bemutatóban részt vett a Magyar Telekom, a T-Systems Magyarország, az Ericsson Magyarország, Budapesti Műszaki Egyetem, az iMar Navigation, valamint az APZ Kft.

A járművek az 5G mobilinternetes technológia felhasználásával kommunikálnak egymással egy központi rendszeren keresztül. A rendszer működéséhez elengedhetetlen az 5G mobiltechnológia jelenleginél tízszer nagyobb adatátviteli sebessége és rövid válaszideje.

A bemutatón a Budapesti Műszaki Egyetem és a ZalaZONE együttműködésével átalakított Smart egyaránt reagált a virtuális térben elhelyezett és a valós térben szenzorokkal érzékelt objektumokra, így például az autó a vezető beavatkozása nélkül reagál egy gyalogos megjelenésére.

Az iMAR Navigations tesztautói valós idejű forgalmi szituációkat demonstráltak például automatizált előzést mutattak be, szintén az 5G kommunikációs rendszert felhasználva.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.