Ilyen az, amikor egy állam valóban támogatja az elektromobilitást

A pontosan egy évvel ezelőtt bejelentett Road to Zero stratégiában foglaltak szerint 400 millió fontot, azaz átszámítva közel 130,4 milliárd forintot különített el a brit kormány az elektromos járművek terjedéséhez elengedhetetlen töltőhálózat kialakítására, amelyen túl további 37 millió fontot szántak töltőberendezések fejlesztésével foglalkozó start-upok ötleteinek megvalósítására. Mint a minap kiderült, a kormányzat olyan vállalatok között osztja szét ezt a majdnem 40 millió fontos összeget, melyek vagy valamilyen innovatív megoldás fejlesztésével igyekeznek forradalmasítani a villanyautó-töltést, vagy egy költséghatékony módszerrel tömegek számára tudják biztosítani a töltési lehetőséget. Mindezt figyelembe véve összesen 12 projekt került kiválasztásra, melyek kivitelezői hozzáférhetnek a támogatás egy részéhez. A kormány hivatalos honlapja a kiemelt projektek között említi az Urban Electric földből kiemelkedő töltőoszlopait, melyek letelepítéséhez 3 millió fontos állami finanszírozást használhat fel a start-up. Erről a töltési megoldásról már tavaly júniusban beszámoltunk, amikor az Urban Electric elkezdte tesztelni a töltőket Oxford belvárosában. Az elgondolás egyszerű: olyan berendezésekre van szükség, melyek a legzsúfoltabb utcákban is, a járdák elfoglalása nélkül tudják tölteni az utcán parkoló autókat.

Forrás: Urban Electric

Több mint 2,3 millióból gazdálkodhat a Char.gy elnevezésű cég, mely indukciós töltőket tenne le London lakóövezeteibe, egy olyan technológiát hirdetve, mely egyes vállalatok szerint a vezetékes töltésnél is magasabb hatékonyságot kínál és olcsóbban letelepíthető a hagyományos töltőoszlopoknál. A Char.gy ezen kívül egy másik ötletével is felhívta magára a figyelmet, mely a helytakarékosság miatt vonzó a városi töltőhálózat számára: a töltőberendezést a lámpaoszlopokba integrálja.

Forrás: Char.gy

További projektek közé tartozik a lakótelepek parkolóinak elektromosítása, lehetővé téve ezzel a saját garázzsal nem rendelkező lakók számára az éjszakai töltést; napenergiával működő töltőállomások kialakítása; a Virgin Media telekommunikációs szolgáltató meglévő fizikai és online infrastruktúrájának kiaknázása a töltéssel kapcsolatos információk gyorsabb átadása érdekében; valamint olyan energiatároló és elektronikai projektek megvalósítása, melyekkel alacsony hálózati terhelésük miatt elkerülhető az alállomások költséges fejlesztése. Az új megoldások támogatása azért is kritikus eleme a stratégiának, mert ahogy szinte minden más országban, Nagy-Britanniában is problémát jelent a töltőhálózat minősége. Még ha a nyilvános töltőpontok mennyisége elég is lenne, és az elhelyezkedésük is ideálisnak bizonyulna, a sokszor bonyolult, és szolgáltatónként változó használati protokoll elrettentő tényező a potenciális villanyautósok számára. Éppen ezért a töltőhálózat fejlesztése során nem csupán a legköltséghatékonyabb töltőmegoldás megtalálása a cél, hanem a töltési és fizetési folyamatok egyszerűsítése és egységesítése is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.