Főoldal » elektromos autó » Elektromos lesz a Mercedes-Benz Citan

Elektromos lesz a Mercedes-Benz Citan

Kívül-belül megújul a második generációjába lépő Mercedes-Benz Citan, melyet 2012 óta forgalmaz a Mercedes-Benz Vans kishaszongépjármű-portfóliója részeként – jelentette be a Daimler egy rövid sajtóanyagban. A Renault-Nissan-Mitsubishi összefogással közösen fejlesztett jármű sosem tudott kimagasló eladásokat produkálni, legfőképp azért, mert sokan kifogásolták a prémium márkára jellemző minőség hiányát. A Citan ugyanis nem más, mint egy Renault Kangoo, melyet a németek a saját képükre próbáltak formálni, ám a hasonlóság azért így is szembetűnő. Ugyan a Merci kisteherautója nem tartotta meg a Renault futóművét, és a külső dizájn, valamint az utastér is többé-kevésbé megváltozott, a gyártás ugyanabban a franciaországi létesítményben történik.

A második generáció bevezetésével – melynek időpontját nem tette közzé a Daimler – viszont már jóval nagyobb sikerekre számítanak a németek, ugyanis azt ígérik, hogy első pillantásra felismerhető lesz rajta az igazi Mercedes kisugárzás. Az új Citan azonban továbbra is a kilenc éve tartó Daimler-Renault-Nissan-Mitsubishi együttműködés részeként fog érkezni, így kérdéses, hogy jelen esetben miként fog történni a munkamegosztás a fejlesztés során, ha a Mercedes nem szeretné ismét a majdnem kész Kangoot átdolgozni. A siker kulcsa viszont egyértelműen egy a közleményben elrejtett félmondatban rejlik: a Citan elektromos változatban is megjelenik. Ugyan a Daimler nem pontosította, hogy ez tisztán villanyos meghajtást jelent, de szinte borítékolható, hogy a városi szállítmányozásra tervezett kompakt kisteherautónál nem fognak hibrid hajtáslánccal bohóckodni a mérnökök. A teljesen elektromos meghajtás ugyanis éppen ebben a szegmensben tökéletes választás, hiszen nincs szükség nagy hatótávra, jól működik a regeneratív fékezés a városi környezetben, és a szigorodó behajtási korlátozások mellett is szabadon mozoghatnak az elektromos gépjárművek a városközpontban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.