Tágas elektromos SUV olcsón? MG ZS EV!

A ma már kínai kézben lévő legendás angol gyártó, az MG is megjelent a közelmúltban az európai piacon (legalábbis az Egyesült Királyságban és Hollandiában) az első teljesen elektromos autójával, amely az MG ZS EV.

Bjørn Nyland a tőle megszokott részletességű videót készített az autóról, amelyben megemlít és megmutat olyan fontos részleteket, amelyek egy fényképről nem derülnek ki. Ilyen például a méret és a térérzet. Nyland szerint az autó a Hyundai Kona és a Kia Niro között helyezkedik el nagyjából félúton. Az autó legfontosabb jellemzője azonban a kedvező ár: Nagy-Britanniában az autó ára 21 450 font (8 000 000 Ft), Hollandiában 32 500 euró (10 800 000 Ft).

MG ZS EV (forrás: MG)

Az autóban természetesen előfordulnak olcsó és nem tökéletes megoldások, például nincs lámpa a napellenző felett, kézzel állítható a fényszóró magassága, és meglepő például, hogy az infotainment rendszeren a navigációs képernyő bezárásakor néhány másodperces várakozás történik kilépés a navigációból üzenettel, majd ha visszakapcsoljuk ugyanez a helyzet, a navigáció betöltése üzenettel. A felhasznált műanyagok kemények, olcsó hatást keltenek, az ülések azonban bőr bevonatot kaptak. A középkonzol a Hyndai Kona hídjához hasonló. A hátsó utasok nem kaptak saját levegő beömlő nyílást, egy USB csatlakozó viszont nekik is jutott. A padló középen teljesen sík, nincs „kardánalagút”. A hátsó lábtér tágas, a fejtér magasabb utasoknak azért szűk lehet, a térérzetnek viszont határozottan jót tesz a nagy méretű tetőablak.

EZT OLVASTAD MÁR?  Angliában egy hét alatt elkelt 750 db MG ZS EV

Az autó motortere hasonlóan az eredetileg hagyományos meghajtáshoz tervezett autókhoz pazarló, elférne egy kisebb első csomagtartó rekesz benne. A csomagtér tágas és mai szokás szerint dupla fenekű. A padlót felemelve meglepetésként egy tartalék 12 Voltos akkumulátort láthatunk a kötelező tartozékok mellett a pótkerék helyén.

Az autó 100%-ra töltött akkumulátorral 257 km hatótávot ír ki a nettó 40 kWh kapacitású akkumulátorral. Az energiavisszanyerés mértéke 3 fokozatban állítható a középkonzolon lévő KERS feliratú kapcsolóval. A mellette lévő BATTERY kapcsolóval a műszerfalon az akkumulátorral és hatótávval kapcsolatos információk közül választhatunk. Az autó műszerfalán kerek, mutatós műszereket találunk. A sebességmérő órában örökölte a 12V akkumulátor feszültség kijelző skáláját is. A fordulatszámmérő helyén egy az energiahatékonyságot visszajelző műszer kapott helyet. A két kerek műszer között található egy ma átlagos méretűnek mondható digitális kijelző.

MG ZS EV műszerfal (forrás: Björn Nyland)

Vezetéstámogató rendszerek tekintetében az autó távolságtartó tempomattal rendelkezik. A motor teljesítménye 141 Le és 353 Nm. Az autó átlagfogyasztása 100 km/h feletti átlagsebességű autópályázás után 23 kWh körül alakult a próbaút során, ami kicsivel magasabb, mint a Kia e-Niro vagy Hyundai Kona electric fogyasztása. Az autó 25% töltöttséggel egy Ionity töltőn 58 kW teljesítménnyel kezdett tölteni, de 60% akku szintnél már 40 kW körülire csökkent a töltési teljesítmény, de még 80% mellett is 30 kW felett tölt, 80% felett viszont meredeken csökkenni kezd a töltőáram. Mindenesetre egy 20-80% töltéshez körülbelül fél órára van szükség. A gyors töltés a meglepően magas, üres akkuval is 400 V körüli akkumulátor feszültségnek is köszönhető, így vélhetően a sokkal gyakoribb 50 kW DC villámtöltőn is gyors töltési teljesítményre számíthatunk.

EZT OLVASTAD MÁR?  A Hyundai a Hungaroringen tesztelte elektromos versenyautóját

Összességében az autó számos részletén érezhető az olcsóság, de figyelembe véve, hogy az autó valóban olcsó, ezzel a vásárlóknak vélhetően nem lesz problémája. Aki további részletekre is kíváncsi mindenképp nézze meg a videót.

Elektromos autót használsz?