Tágas elektromos SUV olcsón? MG ZS EV!

A ma már kínai kézben lévő legendás angol gyártó, az MG is megjelent a közelmúltban az európai piacon (legalábbis az Egyesült Királyságban és Hollandiában) az első teljesen elektromos autójával, amely az MG ZS EV.

Bjørn Nyland a tőle megszokott részletességű videót készített az autóról, amelyben megemlít és megmutat olyan fontos részleteket, amelyek egy fényképről nem derülnek ki. Ilyen például a méret és a térérzet. Nyland szerint az autó a Hyundai Kona és a Kia Niro között helyezkedik el nagyjából félúton. Az autó legfontosabb jellemzője azonban a kedvező ár: Nagy-Britanniában az autó ára 21 450 font (8 000 000 Ft), Hollandiában 32 500 euró (10 800 000 Ft).

MG ZS EV (forrás: MG)

Az autóban természetesen előfordulnak olcsó és nem tökéletes megoldások, például nincs lámpa a napellenző felett, kézzel állítható a fényszóró magassága, és meglepő például, hogy az infotainment rendszeren a navigációs képernyő bezárásakor néhány másodperces várakozás történik kilépés a navigációból üzenettel, majd ha visszakapcsoljuk ugyanez a helyzet, a navigáció betöltése üzenettel. A felhasznált műanyagok kemények, olcsó hatást keltenek, az ülések azonban bőr bevonatot kaptak. A középkonzol a Hyndai Kona hídjához hasonló. A hátsó utasok nem kaptak saját levegő beömlő nyílást, egy USB csatlakozó viszont nekik is jutott. A padló középen teljesen sík, nincs „kardánalagút”. A hátsó lábtér tágas, a fejtér magasabb utasoknak azért szűk lehet, a térérzetnek viszont határozottan jót tesz a nagy méretű tetőablak.

Az autó motortere hasonlóan az eredetileg hagyományos meghajtáshoz tervezett autókhoz pazarló, elférne egy kisebb első csomagtartó rekesz benne. A csomagtér tágas és mai szokás szerint dupla fenekű. A padlót felemelve meglepetésként egy tartalék 12 Voltos akkumulátort láthatunk a kötelező tartozékok mellett a pótkerék helyén.

Az autó 100%-ra töltött akkumulátorral 257 km hatótávot ír ki a nettó 40 kWh kapacitású akkumulátorral. Az energiavisszanyerés mértéke 3 fokozatban állítható a középkonzolon lévő KERS feliratú kapcsolóval. A mellette lévő BATTERY kapcsolóval a műszerfalon az akkumulátorral és hatótávval kapcsolatos információk közül választhatunk. Az autó műszerfalán kerek, mutatós műszereket találunk. A sebességmérő órában örökölte a 12V akkumulátor feszültség kijelző skáláját is. A fordulatszámmérő helyén egy az energiahatékonyságot visszajelző műszer kapott helyet. A két kerek műszer között található egy ma átlagos méretűnek mondható digitális kijelző.

MG ZS EV műszerfal (forrás: Björn Nyland)

Vezetéstámogató rendszerek tekintetében az autó távolságtartó tempomattal rendelkezik. A motor teljesítménye 141 Le és 353 Nm. Az autó átlagfogyasztása 100 km/h feletti átlagsebességű autópályázás után 23 kWh körül alakult a próbaút során, ami kicsivel magasabb, mint a Kia e-Niro vagy Hyundai Kona electric fogyasztása. Az autó 25% töltöttséggel egy Ionity töltőn 58 kW teljesítménnyel kezdett tölteni, de 60% akku szintnél már 40 kW körülire csökkent a töltési teljesítmény, de még 80% mellett is 30 kW felett tölt, 80% felett viszont meredeken csökkenni kezd a töltőáram. Mindenesetre egy 20-80% töltéshez körülbelül fél órára van szükség. A gyors töltés a meglepően magas, üres akkuval is 400 V körüli akkumulátor feszültségnek is köszönhető, így vélhetően a sokkal gyakoribb 50 kW DC villámtöltőn is gyors töltési teljesítményre számíthatunk.

Összességében az autó számos részletén érezhető az olcsóság, de figyelembe véve, hogy az autó valóban olcsó, ezzel a vásárlóknak vélhetően nem lesz problémája. Aki további részletekre is kíváncsi mindenképp nézze meg a videót.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.