Működik és használható Harkány első villámtöltője

Magyarország déli, délnyugati területei egyelőre az ország keleti részéhez hasonlóan nem bővelkednek elektromos autó töltőkben. Ha nem is sokkal, de egy darab három szabványos töltővel a héten javult a helyzet, Harkányban ugyanis a gyógyfürdő közelében letelepítették a város első villámtöltőjét. Az 50 kW-os DC és 22 kW-os AC töltést biztosító oszlopot az önkormányzat rendelte a Zsigmondy sétányon lévő parkolóba.

A teljes mértékben magyar fejlesztésű, AGT oszlop különlegessége, hogy rendkívül kis alapterületű, nagy teljesítménye ellenére alig nagyobb, mint egy 2×22 kW-os AC töltőoszlop. Egyenáramú töltés esetén természetesen támogatja mind a CHAdeMO, mind pedig a CCS szabványokat, míg váltakozó árammal a Type2-es aljzatról maximum 22 kW-tal képes tölteni az autókat. Egyenáramnál a kábel a töltőoszlopon található, míg váltakozó áramú töltésnél az autós saját kábelére van szükség.

Ahogy az általában lenni szokott, a két DC csatlakozó közül egyszerre csak egy használható, de a töltő fizikailag képes a DC teljesítmény két csatlakozó közt való megosztására. Ez a funkció a harkányi töltőben ugyan még nem aktív, és ha aktiválják a két csatlakozó együttes teljesítménye akkor sem lehet több 50 kW-nál, de amennyiben az egyik autó töltésének áramerőssége 60 A (~25 kW) alá esik, akkor aktiválható lesz a másik csatlakozó is. Ennek a funkciónak a bekapcsolása csak a későbbiekben várható.

A töltő használata egyelőre ingyenes, a képernyő mellett lévő gombokkal a megfelelő csatlakozó kiválasztása után indítható, de a későbbiekben, várhatóan novembertől a töltő méltányos díjazás ellenében lesz használható. A felújított sétányt és az új AGT villámtöltőt 2019. október 5-én adják át hivatalosan a lakosságnak.
Az üzemeltetők kérése, hogy a töltést ne a vészleállító, hanem a stop gombbal szakítsák meg, mert a vészleállító gomb kihúzásáig a töltő nem lesz használható, ami a következő autóst hozhatja kellemetlen helyzetbe.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.