Miskolctapolcán versenyeztek a villanyautósok

Az idei ősz a vidéki villanyautós találkozók szezonja: augusztus végén Alsóörsön, szeptemberben Keszthelyen, októberben Miskolctapolcán tartottunk villanyautós találkozót. Miskolcra körülbelül 20 elektromos autóval érkezett közel 50 fő.

A délelőtti gyülekező után elektromos gokart házibajnokság kezdődött az Avalon park gokartpályáján. A versenyen összesen 24 induló mérte össze tudását. A pályabejárás és az időmérő során három futamban 8-8 gokart volt a pályán, majd az eredmények alapján két rajtrácsos verseny következett 12-12 fővel. Először a lassúbb versenyzők indultak. A mezőny néhány kör után eléggé széthúzódott és megkezdődtek a lekörözések, így belülről izgalmas, kívülről látványos előzéseket élvezhettünk, volt néhány kisebb-nagyobb ütközés is, de szerencsére senki sem sérült meg.

A gyorsabb mezőny versenyzői sokkal közelebb voltak tudásukat tekintve egymáshoz. A szoros versenynek köszönhetően ebben a futamban nem is történt a 10 körös versenyen lekörözés. Izgalom azért itt is volt: a villanygokartok csendes suhanását a verseny közepén hatalmas durranás törte meg: az egyik gokart defektet kapott. A balszerencsés, egyébként épp az élen haladó versenyző épp be tudod fordulni a boxutcába, ahol azonnal átülhetett egy másik gokartba, melynek teljesítményét kárpótlásként kicsit feltekerték a rendezők, így extra erővel indulhatott a többiek nyomába.

A versenyt dobogós eredményhirdetés zárta, a három legjobb versenyző érmet és ajándékot is kapott. A találkozó a verseny után kötetlen beszélgetéssel, tapasztalatcserével folytatódott. Talán sokan nem tudják, hogy nem a Taycan az első elektromos Porsche: megcsodálhattunk egy tisztán elektromosra átépített Porsche 924-est és persze a technikai részletekről faggattuk a tulajdonosát. Közben a gokartozásban megfáradt versenyzők és családtagjaik pizzázással csillapították éhségüket.

Szervezőként ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek, aki eljött, különösen azoknak, akik messziről, Budapest környékéről, Debrecenből, sőt, a Balatontól autóztak Miskolcig a találkozóra, ezzel is bizonyítva, hogy a villanyautók ma már nem csak városi közlekedésre vagy a szomszédos településről munkahelyre ingázásra alkalmasak. Mindenki gond nélkül ideért még az M3 nevű töltősivatagon keresztül is, ahol bár már van néhány töltő félúton Budapest és Miskolc között, azért egy töltőhiba még mindig izgalmassá tudja tenni az utazást, mivel egyelőre nincs néhány kilométeren belül másik töltési lehetőség.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.