A Földet nem, csak az életünket mentik meg az elektromos autók

Kínában, a világ legnagyobb autópiacán, az elmúlt években az állami támogatásoknak köszönhetően rohamosan gyorsult az elektromos járművekre átállás. 2018-ban 79%-kal növekedtek a villanyautó eladások. A támogatásokkal a kínai kormány fő célja a széndioxid kibocsátás csökkentése volt, mivel Kína sajnos ebben is megelőzte a világ összes országát. 2019 márciusában a kormány felére csökkentette az elektromos autók támogatását, amit azzal indokoltak, hogy számos visszaélést és csalást tapasztaltak a gyártóknál. Ezt követően a kínai autópiac havi eladásai csökkenni kezdtek, azonban ez nem csak az elektromos autókra, hanem az összes eladott új autóra vonatkozik.

Kínában egyértelműen tisztulni kezdett a városok levegője az elektromos autók terjedésének köszönhetően, de az állami támogatások megszűnése visszafordíthatja a folyamatot

Egy a Nature Sustainability folyóiratban megjelent friss tanulmány egy közismert, mégis gyakran háttérbe szorított nézőpontból közelíti az elektromobilitást: a kínai kutatók azt figyelték meg, hogy az elektromos autókra sokkal nagyobb szüksége van a városlakóknak, mint a Földnek. A kutatás eredményei szerint, ha a magántulajdonban lévő személyautók 27%-át, valamint a kereskedelmi flották számottevő részét elektromosra cserélik, akkor 2030-ra jelentős mértékben csökkenhetnek a levegőben lévő apró részecskék (PM2.5 és PM10), a nitrogén-dioxid és az ózon koncentráció. A tanulmány szerint a levegőszennyezés ilyen mértékű csökkentése évente 17 456-tal csökkenti a korai halálesetek számát.

A tanulmány egyik szerzője, K. Max Zhang, a Cornell Egyetemről kimondta, hogy a járművek elektromosra cseréléséből származó levegőminőségi és élettani előnyök meghaladják az éghajlatra gyakorolt előnyöket. Kínában eddig soha nem vették figyelembe ezeket a szempontokat az elektromobilitás állami támogatását érintő döntéseknél. A tanulmány szerzői szeretnék felhívni a figyelmet erre az aspektusra, céljuk, hogy a helyi politikai döntéshozók észrevegyék az elektromos járművek emberi egészségre gyakorolt előnyeit Kínában, így talán fontolóra vennék, hogy regionális támogatásokkal kompenzálják a nemzeti szinten 2020-ig megszűnő támogatások hatását.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.