Sorozatgyártásra kész az elektromos Toyota kisautó

A Toyota bejelentette, hogy sorozatgyártásra kész az akkumulátoros elektromos kisautójuk, melyet az október 24. és november 4. között tartott 2019-es Tokiói Autószalonon lepleznek majd le. Az autó a tervek szerint 2020 végén kerül piacra Japánban.

„Olyan mobilitási megoldást szerettünk volna létrehozni, amely támogatni tudja Japán egyre inkább elöregedő társadalmát, biztosítva az emberek szabad mozgását az életük minden szakaszában.” – mondta Akihiro Yanaka, fejlesztési vezető. „Büszkék vagyunk arra, hogy az ultra-kompakt akkus villanyautóval olyan járművet kínálunk, amely úgy tesz lehetővé nagyobb hatótávolságot, hogy közben kevesebb helyet igényel, kisebb zajt kelt és csökkenti a környezetre gyakorolt káros hatásokat is.”

Toyota elektromos modellek (Forrás: Toyota)

Az ultra-kompakt, kétüléses miniautó kifejezetten olyan vásárlók napi mobilitási igényeinek kielégítésére szolgál, akik rendszeresen elsősorban rövid távolságra utaznak, például idős emberek, friss jogosítvánnyal rendelkezők vagy helyi ügyfeleket látogató üzletemberek. Az autó hatótávja körülbelül 100 km egyetlen töltéssel, maximális sebessége 60 km/h, a zsúfolt városokban a manőverezést, parkolást rendkívül kicsi fordulási sugár teszi kényelmessé.

A Toyota nem titkolt célja az ultra-kompakt villanyautóval az akkumulátoros elektromos járművek szélesebb körű alkalmazásának elősegítése, amivel a gyártó tapasztalatokat szerezhet az akkumulátor élettartamról, az elektromos járművek gyártásáról, értékesítéséről és természetesen az akkumulátorok újrafelhasználásáról, valamint újrahasznosításáról. A Toyota a közeljövőben olyan lízinglehetőségeket tervez, amelyek célja az elhasznált akkumulátorok újbóli összegyűjtése, hogy kiértékelhessék azokat és megfelelő felhasználást találjanak számukra, akár szerviz alkatrészként, de akár nem autóipari alkalmazásokban is. A Toyota az akkumulátoros elektromos járművek számára egyéb szolgáltatások fejlesztésébe is kezd, például töltőállomásokat fognak telepíteni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.