Az Európai Bizottság vizsgálja az akkumulátorgyár állami támogatását

A közelmúltban beszámoltunk a Samsung SDI magyarországi akkumulátorcella gyártóüzem tervezett bővítéséről és az ahhoz megítélt állami támogatásról. Most az Európai Bizottság vizsgálatot indított a bővítéshez megszavazott 108 millió eurós állami támogatásáról. A bizottságban kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az üzem bővítéséhez nyújtott támogatás összhangban áll-e az EU regionális szabályozásával.

Margrethe Vestager, versenypolitikáért felelős biztos elmondta: „Az állami beruházások kiemelten fontosak az európai hátrányos helyzetű régiók gazdasági növekedésének elősegítéséhez. Állami támogatást azonban csak akkor szabad nyújtani, ha az szükséges az érintett hátrányos helyzetű térségben a magánbefektetések elindításához. Ellenkező esetben a kedvezményezett számára tisztességtelen előnyt biztosít versenytársaival szemben, az adófizetők rovására. A Bizottság gondosan meg fogja vizsgálni, vajon a tervezett támogatás valóban szükséges-e a Samsung SDI gödi beruházáshoz, a szükséges minimumra korlátozódik-e és nem torzítja-e a versenyt. ”

A Samsung SDI gödi üzeme

A Bizottságnak tehát azzal kapcsolatban merültek fel kétségei, hogy a Samsung SDI gödi bővítéséhez tervezett 108 millió eurós állami támogatás megfelel-e a regionális támogatásokról szóló iránymutatások valamennyi vonatkozó kritériumának.

A Bizottságnak kétségei vannak afelől, hogy az intézkedésnek tényleg van-e ösztönző hatása. A Bizottság meg fogja vizsgálni, hogy a Samsung SDI által a magyarországi beruházásáról a döntést közvetlenül az állami támogatás elősegítette, vagy a beruházást állami támogatás nélkül is végrehajtották volna.

EZT OLVASTAD MÁR?  Már épül az első 20 állásos Tesla Supercharger Magyarországon

A Bizottságnak továbbá kétségei vannak a regionális fejlesztéshez nyújtott állami támogatás megítélésével, valamint annak megfelelőségével és arányosságával kapcsolatban, valamint ebben a szakaszban a Bizottság nem zárhatja ki, hogy az állami támogatás esetleg munkahelyek áthelyezését eredményezheti más EU-tagállamokból Magyarországra.

A mélyreható vizsgálat megindítása lehetőséget ad Magyarországnak és az érdekelt harmadik feleknek az intézkedéssel kapcsolatos észrevételeik megtételére.

Elektromos autót használsz?